”Något utöver det vanliga”

Skeetskytten Therese Lundqvist jagade in i det sista en OS-biljett till Rio men får nöja sig med att kommentera tävlingarna för Expressen-TV. Hon ser fram emot kommande OS och minns cirkusen från sitt eget deltagande 2012.

10 augusti 1916 19:05

Förra året började jakten på en OS-biljett för Uppsalas skeetskytt Therese Lundqvist och när EM gick av stapeln var det en tuff strid mot de andra svenska skyttarna om att ta en kvotplats.

– Jag hade en väldigt bra chans att ta en kvotplats och var i final, men det var ganska hårt. Det var en plats som delas ut och fem hungriga damer som högg om platsen. Så det var väl min närmaste chans, och sen var jag ett par duvor ifrån hela tiden tyvärr.

Givetvis ville hon vara med när skeet-tävlingen avgörs för damerna på fredagen, men hon minns tillbaka på OS i London 2012 med värme.

– Det är en helt fantastisk upplevelse som jag kan rekommendera alla, något helt utöver det vanliga .Jag tycker om att stå i rampljuset så jag trivdes bra på OS, säger Therese Lundqvist.

För Therese Lundqvists egen del slutade OS med en sjundeplats i skeet.

– Jag känner mig nöjd med den placeringen faktiskt. Jag hade naturligtvis väldigt hårt motstånd och jag var ganska nervös. Det är ett OS liksom. Det var lite surt att inte komma in i finalen men som helhet känner jag mig nöjd med den prestationen och fick mersmak.

Hur var det i OS-byn?

– Man märkte att så fort det började närma sig tävlingsdag blev folk lite mer fokuserade och inte lika sociala av sig, men annars var det väldigt trevlig stämning. Vi spelade pingis om kvällarna och tittade på tv när andra spelade matcher eller tävlade, säger Therese Lundqvist.

– Alla länder har sitt eget hus och det var jättekul att gå runt och kolla alla husen. Australien var väl det huset som anmärkte sig mest. De hade en tre meter hög känguru och en fyra meter lång krokodil utanför. Den var gigantisk, kanske till och med högre. Man såg verkligen att där håller Australien till.

Skeetskytten håller även ett öga på OS-tävlingarna, där hon dessutom kommenterar skeet och dubbeltrap i Expressen-TV. OS-tävlingarna i skeet inleds i dag på herrsidan och inför OS trodde Therese Lundqvist på stor framgång för de svenska skeetskyttarna Marcus Svensson och Stefan Nilsson.

– Marcus Svensson vann för-OS och Stefan Nilsson vann världscupen i San Marino. På SM var de outstanding och jag tror det kommer gå riktigt bra för killarna. Jag skulle inte bli förvånad om de tampas om medaljerna.

Herrarnas skeet inleds på fredagen med kval klockan 14:00. Senare under fredagen avgörs även skeet-tävlingen på damsidan.

Främsta meriter:

JVM-guld och juniorvärldsrekord 2009

JEM-guld 2009

VM-sjua 2010

OS-sjua 2012

SM-guld 2015

EM-femma 2015

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rasmus Hammarström