Från att tidigare närmast uteslutande ägt rum på motorbanor vill nu det skandinaviska standardbilsmästerskapet STCC, Scandinavian Touring Car Championship, i allt större utsträckning flytta in tävlandet i städer. Under 2024 kommer det att köras i både centrala Göteborg, 8–9 juni, och i Helsingborg, 24 augusti.
– Vår expansion till städerna är en nyckeldel i vår hållbara nysatsning där vi kommer att kunna ta STCC till en publik som vanligtvis inte har möjlighet att se våra tävlingar, har mästerskapets vd Micke Bern sagt.
I Göteborg byggs en 625 meter lång bana med tillhörande läktarplatser på ett område mellan Ullevi och Scandinavium. I Helsingborg blir det en specialbyggd arena strax söder om Oceanhamnen. I framtiden kan STCC komma till Uppsala.
– Jag vill ha ett hemmarace, säger Uppsalaföraren Alexander Graff som i år är tillbaka i mästerskapet som förare efter att de senaste åren jobbat med tävlingen i olika roller. Han är även teamkoordinator.
– Jag vill väl för sporten och det är en av mina bästa kompisar som driver STCC. Det är många städer som hört av sig och målsättningen är att göra tre cityevent per säsong. Vi vill ta evenemangen till publiken, säger Graff.
Idrottschef Magnus Jansson bekräftar att det finns ett intresse från Uppsala kommuns sida.
– Det är helt klart intressant. Det skulle nog kunna tillföra ett värde. De har ju ställt om till el och då kan man börja prata om stadsrace, säger han.
Tanken var att Jansson skulle åka till tävlingen i Göteborg på studiebesök men nu blir det inte så. Staffan Littmarck på Uppsala arenor och fastigheter är den som åker dit för Uppsalas räkning.
Från och med den här säsongen är STCC alltså helelektrifierat så några avgaser blir det inte. Bilarna det tävlas i är modifierade standardbilar med 550 hästkrafter. Stadstävlingarna körs i ett intensivt head to head-format där två förare möts åt gången.
– Det är lite för mycket farthinder i stan men tänk att åka genom Stora torget. Vi får titta på en location där det finns bra med asfalt, säger Graff.
– Vi kan hoppa över Tullgarnsbron, säger han skämtsamt.
Enligt Alexander Graff behöver men ett eller två års förberedelsetid för att etablera en tävling i en ny stad.