När Alexia Danielsson var tre år sa hon ”när jag blir stor och kille då ska jag också köra racerbil”. Det berättar hennes mamma Sandra vid bordet hemma i Storvreta. Drömmen om F1 har hon haft länge och redan när hon var någon månad gammal tog pappa Alx med henne för ett varv runt klassiska Mantorp. I fjol blev hon yngst någonsin att få licens för att köra formelbil och hon fick dessutom åka till Frankrike uttagen till FIA Girls on Track Rising Stars. Där var hon en av 14 tjejer som tävlade om en plats i Ferraris juniorprogram.
– Det var jättespännande. Det var kul att se hur det är i ett annat land och träffa andra tjejer som också kör. Jag lärde mig att köra lite bättre kanske också. Det var jättekul och det gick väl helt okej, berättar Alexia, eller ”Lexi” som hon kallas, Danielsson.
Hon är som sagt uppvuxen med racingen. Pappa är Alx Danielsson som bland annat vann Formel Renault 2006 och året efter fick provköra Renaults F1-bil. Det var han som sådde fröet hos dottern Alexia.
– Det kommer mest från pappa, säger hon samtidigt som hon också berättar att hon själv inte har några större minnen från hans egen karriär.
Det hela började i Tierp. Alexia, då fyra år, fick följa med pappa Alx när han skulle köra och mitt bland olika matstånd och tivoli fanns en liten improviserad gokartbana.
– Vi körde förbi den och då sa ”Lexi” att hon ville köra. Vi hade inte tid just då och jag tänkte att hon dessutom var för ung, men jag sa att vi kunde försöka när vi skulle hem. Då hade banan stängt, men då ville hon verkligen köra och det hängde kvar. När man inte får göra något man verkligen vill göra, berättar Alx Danielsson.
Kort senare köpte Alx och en kompis till honom en kart tillsammans för att deras barn skulle kunna testa. Debuten skedde på Lundafältet när Alexia var sex år.
– Jag var typ jätterädd för att sätta mig för jag trodde att den skulle starta och köra i väg med mig. Jag körde bara några meter, säger hon.
Efter att ha kört några gånger så tog Alx med sig lite koner och dottern fick köra slalom på banan.
– Efter det testade vi på en riktig kartbana, berättar Alx och fortsätter:
– Jag tänkte inte alls att det skulle vara någon karriärsgrej, det var det inte. Det var i slutet av 2018 som hon blev taggad och började vinna, då var hon nio år. Vi drog i väg efter dagis och sen efter skolan. En kväll kunde hon köra en gång och resten av tiden sprang hon och lekte. Det tyckte jag var perfekt.
Det tog dock fart för Alexia Danielsson bokstavligt talat. Hon visade sig ha talang och hemma i Storvreta fylls hennes rum av mängder med pokaler och medaljer.
– Hon ville fortsätta och tävlade i en större klass, med barn upp till 14. Jag sa att hon skulle vara beredd på att det skulle bli tufft, men det gick jättebra. Hon ser tam ut, men när hon kör så är det som att den personligheten stannar kvar i depån och så är det hundra procent racerförare. De är superproffs trots att de bara är elva, tolv år, säger Alx Danielsson.
Vad händer med dig när du sätter dig i bilen?
– När jag kör så tänker jag inte så mycket utan jag bara kör. Om det går dåligt så blir det inget bra. Jag blir jättearg, säger Alexia.
– …och dåligt är fyra eller sämre, fyller Alx i.
2021 tävlade hon framgångsrikt i kartingserierna SKCC och MKR. Planen 2022 är att hon tack vare formellicensen ska debutera i Aquila Formula 1000.
– Det var speciellt att få licensen. Jag älskar att köra, lära mig nya saker och få hänga med kompisarna.
Hon har höga mål och drömmar redan nu.
– Mitt mål är att köra formelbil på hög nivå. Formel 1 är högsta drömmen, men sedan finns indycar också.
Har du någon förare som du ser upp till?
– De frågade i Frankrike och då svarade jag Daniel Ricciardo (McLaren) för han är alltid glad och sådär.
Pappa Alx tog sig nästan till Formel 1 då han alltså testade med Renault. Han har dock många kontakter från den tiden som han tror kan hjälpa dottern framöver – men det är bara en del av det hela.
– Den biten kan jag lösa, folk som jag tävlade med är min ålder och är de som driver teamen nu. Susie Wolff, Toto Wolffs fru (teamchef och vd för Mercedes F1), jobbade jag dagligen med i England och hon är teamchef för Venturi för Formel E till exempel. Sedan finns det hundra till, säger Alx Danielsson och fortsätter:
– Ekonomin är en annan sak, jag kan bära det tillsammans med sponsorer i några år till. Jag vet vad budgeten är i år och den är modest. Hade vi haft fem miljoner till så hade vi kunnat träna och tävla som i år, men också åkt utomlands och tävlat. Det kommer vi inte att göra. Om ett par år ska det förhoppningsvis finnas en bra grund av företag som vill växla upp.
Motorsport är en dyr sysselsättning. Alx Danielsson berättar om ett gammalt talesätt som man brukar höra.
– Enda sättet att bli rik på motorsport är att börja med en förmögenhet.
Trots att hon bara är tolv år och verkligen i början av sin karriär så har Alexia Danielsson redan ett 20-tal sponsorer, bland annat Huski som även sponsrar McLaren, Hammarby och svenske racingföraren Marcus Ericsson. Ericsson, som tidigare kört F1 och numera kör indycar, skickade en personlig hälsning till ”Lexi” under förra året.
– Jag kände mig väldigt glad.
Hur är det att ha massa sponsorer som tolvåring?
– Jag tycker att det är ganska coolt faktiskt.
Fem kvinnor har kört Formel 1, men bara två, Maria Teresa de Filippis och Lella Lombardi, lyckades kvalificera sig till själva grand prixet. Lombardi, som körde för March, RAM och Williams, gjorde tolv starter och är den enda kvinnan som någonsin har tagit poäng i ett Formel 1-lopp. 1975 blev hon sexa i Spaniens grand prix, ett avbrutet lopp som gav henne 0,5 poäng.
– Att bli den första kvinnan som tar en hel poäng i F1 är ett coolt mål, säger Alx Danielsson.
Senast en kvinna försökte att kvala in till ett grand prix var 1992 då Giovanna Amati gjorde tre försök för Brabham utan att lyckas. Det var 30 år sedan.
Tror du att vi kommer få se kvinnor köra F1 framöver?
– Det finns mycket intresse i att ta fram någon så det tror jag. Jag vet inte om det händer innan ”Lexi” är i den åldern, det kan det kanske göra. Det finns satsningar från Fia.
Om Alexia Danielsson blir näst på tur återstår att se. Efter intervjun väntar träning i simulatorn på övervåningen där hon ska bli bättre på att växla snabbt. Ytterligare en viktig pusselbit på vägen mot toppen.