Så kom VM till Hallstavik

I Hallstavik bor lite över 4 000 invånare. Den 7 juli kommer folkmängden att närmare fördubblas när världens alla speedwayögon riktas mot den lilla bruksorten i Roslagen. Låt oss berätta hur det gick till när Hallstavik fick en VM-tävling i speedway.

I Hallstavik bor lite över 4000 invånare. Nästa helg riktas alla världens speedwayblickar mot den lilla bruksorten.

I Hallstavik bor lite över 4000 invånare. Nästa helg riktas alla världens speedwayblickar mot den lilla bruksorten.

Foto: Foto: Thomas Lindblom

Motor2018-06-30 17:05

Det är i september 2016. Rospiggarnas lagledare och sportchef Mikael Teurnberg klipper gräs hemma på tomten i Häverödal.

Det ringer på mobilen. Teurnberg som är mitt uppe i SM-slutspelet med Rospiggarna kollar telefonen, som alltid finns nära till hands.

– Jag såg att det var ett englandsnummer, och tänkte att det är väl någon förare som ringer, säger Mikael Teurnberg.

Det var ingen förare, utan istället var det vd:n för Benfield Sports International (BSI, rättighetsägare till VM-serien) Torben Olsen, som presenterade sig för Rospiggarnas starke man.

– Han sa att han hade hört mycket positivt om Hallstavik, och frågade om vi var intresserade av ett Grand Prix. Jag ställde mig såklart positiv till det och bjöd in honom för ett möte…men först stängde jag av gräsklipparen snabbt, säger Teurnberg och skrattar.

Speedwayen är glödhet i Hallstavik hösten 2016. Rospiggarna avancerar till SM-final – vinner över Dackarna och tar klubbens första SM-guld sedan 2002.

Torben Olsen, son till ex-världsmästaren och tävlingsledaren i VM-seriens begynnelse, Ole Olsen, kommer till Roslagen på ett hemligt möte bara timmarna innan Sveriges Grand Prix avgörs på Friends Arena.

– Det var jag, han och Håkan Jonsson (Andres Jonssons pappa) som träffades, och pratade om förutsättningarna som fanns. Torben Olsen meddelade BSI:s intresse för ett GP i Hallstavik. Därefter höll vi kontakten, säger Mikael Teurnberg.

Månaderna gick och frågan var om Friends Arena skulle få behålla VM-status efter att kontraktet gick ut 2017. Det spekulerades i en flytt till Tele2 Arena. Men Mikael Teurnberg visste var allt skulle hamna.

– Jag träffade BSI i Västervik under Lag-VM 2017 och då gjorde vi klart. Men jag fick inte släppa det förrän långt senare, säger han.

Teurnberg visade att han är en man som kan bevara en hemlighet. På senhösten 2017 kunde han stolt presentera Hallstavik som ny VM-arrangör. Bruksorten där pappersbruket varit ortens nav sedan 1915, och där Mikael Teurnberg körde sina första varv på Orionparkens (numer HZ Bygg Arena) klassiska bana under 1970-talets slut.

– En riktigt stor dag. Vi hade lyckats hålla det hemligt fram till kvällen innan vi gick ut med det. Inte ens gubbarna som jobbar här visste någonting.

I en tid när GP-tävlingarna flyttar in i storstäderna känns placeringen av Hallstavik som en av elva VM-orter – som en liten återgång till sportens ursprung. I Hallstavik invigdes banan 1930.

– Jag tror inte alla förstår hur stort det här är, säger Mikael Teurnberg, helgen före VM-debuten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!