”Hur ska jag toppa det här?”

Alexander Graff lever efter devisen ”Ingen kommer ihåg en fegis” och älskar projektet ”Min stora dag”. I torsdags hade han sin egen drömdag – när han blev utsedd till Årets manlige idrottare i Uppsala.

Guldbilen. Alexander Graffs Chevrolet Camaro som fixade segern i tungviktsklassen V8 Thundercars.

Guldbilen. Alexander Graffs Chevrolet Camaro som fixade segern i tungviktsklassen V8 Thundercars.

Foto: Göran Röjhagen

Motor2016-11-29 05:00

Motorsportåret 2016 har tillhört Alexander Graff. Den 29-årige Uppsalastjärnan vann ett efterlängtat SM-guld i V8 Thundercars och hyllades på nytt som en vinnare på torsdagskvällen när han utsågs till årets manlige idrottare under Uppsala idrottsgala 2016 i IFU Arena.

Han vann utmärkelsen i konkurrens med Fyrisfjäderns OS-spelare i badminton, Henri Hurskainen, och OK Linnés VM-löpare i orientering, Albin Ridefelt.

– Det känns otroligt stort, säger Alexander Graff.

På sociala medier som Facebook har hyllningarna varit massiva.

– Det plingar till i telefonen hela tiden. Det är … enormt. Det var ju hur mycket hyllningar som helst efter SM-guldet och nu är det lika extremt.

Och kanske är hyllningarna extra stora då det inte tillhör vanligheterna att en person inom motorsport vinner dessa priser?

– Det känns riktigt hedrande. För min del personligen känns det bra, men det känns också bra att få göra det för motorsportens skull, säger Alexander Graff.

– Det känns ju annars som ett vanligt scenario att man gladeligen nominerar personer från motorsporten, men att de sällan brukar nå ändå fram. Det känns bra att kunna göra detta för alla som tävlar inom motorsport.

Det tog fem säsonger, men sjätte gången gillt var Alexander Graff ute på den breda autostradan som ledde till karriärens första SM-guld i V8 Thundercars, och karriärens andra guld efter segern i JTCC 2008.

Ledning i mästerskapet från start till mål. Alla älskar den som aldrig ger sig, som presterar sitt yttersta för att nå sina mål.

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag missade pallen endast under 2 race av 12, jag tog 4 segrar av 12. Att kröna baltiska cup-guldet med SM-guldet var stort och nu kom även detta. Hur sjutton ska jag lyckas toppa det här nästa år, frågar han sig själv.

– Alltså, det här kommer jag att leva på länge. Men det är inte slutet på en framgångssaga. Tvärtom. Jag är lika hungrig på att ta segrar och vinna mästerskap. Det här är inget som sätter stopp för framtiden.

Inget är ännu klart med 2017 års säsong, men han har långt gågna planer och lever efter devisen ”Ingen kommer ihåg en fegis”.

– Min mekaniker Alexander Bäcklin använde det uttrycket några gånger under 2011 års säsong och det var så klockrent tyckte jag. Vi har levt under den devisen många gånger, racingmässigt. Både inför och under tävlingar. Den genomsyrar hela mitt tänk, säger Graff.

Vid sidan av tävlingsarenan beskrivs Alexander Graff som en av de stora profilerna på fyra hjul, och sedan 2011 är han bland annat med under ”Min stora racedag” som arrangeras av stiftelsen Ronald McDonald.

– Det är en heldag på en motorsportarena, som Tierp Arena eller Mantorp Park, för svårt sjuka barn och deras familjer som rent sagt har ett rent helvete, men som under en dag får släppa allt det jobbiga och åka med i det fränaste som finns i bilväg i Sverige, som Porsche, Ferrari och Lamborghini.

– Till att börja med vara jag med som en i mängden, en som kom dit med en rolig bil, men jag har blivit mer och mer involverad i den här dagen. Det har berört mig oerhört mycket och det känns kul att kunna ge tillbaka till de som har det så mycket jobbigare än vad man själv har.

I IFU Arena hade Alexander Graff sin egen drömdag.

– Det var jättemånga som jag aldrig har träffat som kom fram på galan och grattade. Många hade hört mitt namn, men aldrig sett personen. Den här utmärkelsen väger tungt för mig, säger Alexander Graff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!