– Vår grej har alltid varit att bygga gemenskap och även om vi tränar mycket tillsammans så är det lika viktigt att se mammorna, lyssna och skapa en trygg plats där de får komma med sin stora vagn, sitta och amma och inte bli bortkörd eller känna sig i vägen, säger Chris Olai.
När UNT kliver in på gymmet vid Muskelcentrum kryllar det av små bebisar på golvet mellan hantlar, kettlebells och pilatesbollar. Trots att det finns bebisleksaker utspridda över golvet har de fullt upp med att undersöka resten av gymmet – och hjälpa sina mammor med lite extra vikt när de kör höftlyft och armhävningar på golvet.
Lisa Lindvall har tränat här med sin son Gustaf sedan han var tre månader gammal, nu är han fem månader.
– Det är skönt att komma hit och låta någon annan säga vad man ska göra. Så kör man bara och fyller på med lite energi för resten av dagen, säger hon samtidigt som hon har tagit en paus i träningen för att försöka få Gustaf att somna om i vagnen igen.
I dag har han sovit lite mer än vanligt vilket varit tacksamt för Lisa som kunnat fokusera på träningen, förra veckan såg det däremot annorlunda ut.
– Jag hade nog inte vågat börja träna på egen hand efter förlossningen. Man vet inte riktigt vad man ska göra eller hur man ska börja. Det är skönt att vara i trygga händer.
Anna Holmqvist och Chris har tränat gravida och postgravida tillsammans sedan år 2019. När de startade sin verksamhet märkte de ganska snabbt att det inte fanns så många ställen för mammor att träna på tillsammans med sina bebisar och barn.
– Det var inte så lätt, man fick inte ens ta med sig vagnen till ett gym. Hur skulle jag göra då? Då måste jag träna hemma eller så måste jag alltid lämna bort mitt barn. Jag har inga föräldrar eller släkt i stan så för mig var inte det ett alternativ, säger Anna.
Likadant var det för Chris.
– Nej, ingen av oss kommer från stan så vi kände bara att vi får lösa det här själva, vi måste få det här att funka.
Hos Anna och Chris förväntas det att det är smått kaosartat på träningarna. Blöjbyten, amningspauser och bebisskrik hör till.
– Man får komma som man är och känna att det är en plats dit du ska komma och vara med ditt barn. Det förväntas att det ska skrikas och härjas, det är så det ska vara, säger Anna.
De drivs mycket av sina egna erfarenheter och har sedan de började för fyra år sedan velat göra det på sitt sätt. De ser inte sig själva som några "träningshetsare" utan vill stå för allt i livet.
– Vi brinner för den här målgruppen för vi har varit och är den själva. Vi vill lära mammor att våga prioritera sig själva men det är svårt att komma dit för samhället sätter mycket etiketter på hur du ska vara som mamma, säger Chris.
Anna fyller i:
– Du ska gå på en öppen förskola, du ska köra babysim men inget utav det där är för mamman det är för barnet. Två timmar i veckan kan man lägga på sig själv, för att man ska må bra.
Förutom träning vill de skapa en plats dit mammorna kan komma och känna en stor samhörighet.
– Gemenskapen i sig har vi båda upplevt för att vi själva har varit i den tiden och jag är i det nu. Jag blir knäpp om jag inte får träffa någon och prata med. Man måste ha något annat som tar en ur den här bebisbubblan som får en att känna att man fortfarande är en person, säger Anna.
– Det är väldigt viktigt med den igenkänningen. Att det inte bara är jag som sliter med det här, har sömnlösa nätter, svårt att få mitt barn att börja äta eller veta när ska man sluta amma, säger Chris.
Lina Wittlåck tränade mycket innan graviditeten och trodde att man den första tiden enbart skulle fokusera på andningsövningar eller lättare övningar. För henne var det skönt att veta att man kunde styrketräna och ta i – trots att man nyligen fått ett barn.
– Jag älskar deras tankesätt att det inte är en sjukdom att vara gravid eller ha fött barn. Man kan ta i och träna mycket ändå. Jag mår så himla bra psykiskt av att vara här och träna, komma i väg och röra på mig en timme. Dessutom träffa alla andra goa föräldrar. Det mår jag bra av och det var skönt att känna att man kan komma tillbaka fort till det också. Sedan beroende på hur det känns i kroppen så får man anpassa träningen, säger Lina som tränat hos Anna och Chris de senaste sju månaderna med sonen Harry.
Vad betyder det att träffa andra mammor?
– Jättemycket. Det har varit de två roligaste dagarna i veckan.