Inför OS i Aten 2004 ansågs Erik Johansson vara ett svensk guldhopp efter att ha vunnit sin första världscuptävling någonsin några månader före spelen.
− Jag visste inför tävlingarna att jag hade chans på medalj, vi var cirka 15 tävlande som kunde ta medalj om vi hade en bra dag. Femkamp är ingen sport där man kan säga att man ska vinna eller ta medalj, utan det gäller att man har lite tur med sig för att få en topplacering, säger Erik Johansson.
Av de fem grenarna som ingår i modern femkamp (skytte, fäktning, simning, ridning samt löpning) var fäktning den som passade Erik Johansson bäst, vilket ett SM-silver i värja 1998 visar, medan skyttet var svårare.
– Oftast är resultaten i modern femkamp lägre i ett OS än på VM eller EM. Jag skulle varit nöjd om jag tog medalj eller kände att jag gjort min bästa tävling på länge, säger Erik Johansson.
Just skytte inledde de olympiska spelen 2004 i Aten och den första grenen gick inget vidare för Erik Johansson. Därmed fick han en dålig start i tävlingarna, men efter en bra avslutning kom han till sist på 15:e plats i mästerskapet med 5 608 poäng.
– Jag kände att jag fortfarande hade chans på medalj efter skyttet om jag fick ihop det i de andra grenarna. Men fäktningen, där jag skulle plocka in poäng, gick väldigt dåligt och efter det genomförde jag bara de andra grenarna utan att ha chans på någon topplacering. Tyvärr var det inte min dag i OS, säger Erik Johansson.
Även om det inte blev någon medalj i OS tog Erik Johansson VM-silver två år i rad, 2002 och 2003.
– OS blir mer speciellt än andra tävlingar eftersom den bara sker var fjärde år och jag kan rekommendera alla som får möjlighet att delta i ett, säger Erik Johansson och skrattar.
Hur var det att uppleva OS?
– Man går in i en bubbla under spelen och lever i en annorlunda värld. Det var en häftig känsla att vara med andra idrottare från Sverige och allt runt omkring OS. Förhoppningsvis kan man njuta under tiden man är där även om man främst är där för att tävla.
Nio gånger har Sverige tagit OS-guld i modern femkamp och Uppsala har historiskt firat stora framgångar i sporten. Bland annat blev det elva raka OS, från Tokyo 1964 till just Erik Johansson i Aten 2004, med moderna femkampare från Uppsala som deltog som antingen aktiva, tränare eller ledare.
– Modern femkamp har en stark tradition i Uppsala med flera bra förebilder och en etablerad verksamhet. Det har alltid funnits en klubb i Uppsala som varit mer eller mindre stark. Intresset och framgångarna har gått lite i vågor men nu är ett gäng från Sverige och Uppsala som är på gång uppåt och de ska bli intressera att följa. Det är väldigt bra om gamla aktiva kan engagera sig och hjälpa unga idrottare som är intresserade av sporten, säger Erik Johansson.