Kritik mot hanteringen av Dalkurds flytt

Dalkurds eventuella flytt till Uppsala har skapat stor debatt. Moderaterna riktar kritik över hur frågan har hanterats och mot idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström.

25 augusti 1916 14:41

Frågan om superettanlaget Dalkurd ska flytta till Uppsala har rört upp känslor och diskuterats flitigt. Under torsdagen gick Moderaterna ut med ett pressmeddelande med kritik mot idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP) och hur frågan har hanterats.

– Situationen har blivit väldigt spänd och tråkig. Många människor är oroliga och ställer högst berättigade frågor som de inte får svar på och man kommer ingenstans utan fotbollsföreningarna och Rickard (Malmström) trampar bara vatten, säger idrotts- och fritidsnämndens vice ordförande Markus Lagerquist (M).

Markus Lagerquist säger att det behövs mer satsningar på till exempel träningsplaner och omklädningsrum om det kommer ett till elitlag i fotboll till Uppsala.

– Föreningarna är oroliga över infrastrukturen, som till exempel träningstider och planer, gällande elitfotboll och de frågorna borde ha utretts först innan något svar getts. Nu finns ingen utredning, inga papper eller siffror mer än spekulationer i tidningar som skapar oro. Innan man säger hurra hurra och välkommen hit ska man ha löst de här frågorna. Det har varit en oskicklig politisk hantering, säger Markus Lagerquist.

Hur ser ni på att Dalkurd kan flytta till Uppsala?

– I grunden är det positivt att Uppsala är en attraktiv stad och att föreningar vill komma hit, men nu har det blivit ett problem eftersom den politiska majoriteten har lyckats schabbla till det.

Under onsdagen hölls ett möte mellan Uppsalaklubbarna och Rickard Malmström för att informera om situationen. I ett pressmeddelande svarar han på kritiken från Moderaterna och skriver att Uppsala kommun kontaktades av Dalkurd i juni.

– Uppsala är en stad som växer snabbt och nu gör den politiska majoriteten MP, S och V historiskt stora satsningar på en utbyggnad av infrastrukturen för idrotten, som varit eftersatt under många år. Inte minst den nya fotbollsarenan på Studenternas som kan ta emot 10,000 på läktarna skulle vara kul att fylla med publik. Trots att förändringar kan skapa oro så ser vi också möjligheterna att detta kan skapa mer fotbollsglädje och utveckla förutsättningarna på sikt för idrotten i Uppsala, säger Rickard Malmström i pressmeddelandet.

Frågan om Dalkurd flyttar och i sådana fall vart avgörs på ett extra insatt årsmöte den sjätte september. Förutom Uppsala har klubben även kontakt med kommunerna i Gävle, Västerås och Stockholm.

– Vi har diskuterat samma saker med alla kommunerna: förutsättningar, möjligheter och om vi är välkomna. Jag kan inte gå in i detalj på vad vi har pratat om eftersom vi ska ha årsmöte och kommer att berätta där. Det pågår informationsutbyte och diskussioner men alla kommunerna är positiva till att vi kan komma, säger Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.

Om Dalkurd kommer till Uppsala flyttar a-laget och klubben kommer även att starta ungdomsverksamhet och bedriva socialt arbete.

– Uppsala är en stor stad som ligger geografiskt bra, nära Stockholm och Gävle där vi har många supportrar. Vi måste hitta någon plats där vi ska spela och det återstår att se vart det blir, säger Ramazan Kizil.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!