Med siktet inställt på Rio

Hon var med i London för tre år sedan, men målet har hela tiden legat längre fram. Om drygt ett år ska Therese Lundqvist vara ett av Uppsalas OS-hopp i Rio de Janeiro har hon tänkt. Resan mot Brasilien börjar nu.

5 juni 2015 20:27

I Sveriges Olympiska Kommittés, SOK:s, topp- och talangprogram finns bara fyra i Uppsala verksamma idrottare med. En av dessa är skeetskytten Therese Lundqvist. Hon gjorde OS-debut i London, blev sjua och fick mersmak.

– OS i London var fantastiskt, jag kan rekommendera alla att vara med. Det är väl värt mödan. Det är fantastiskt att vara med på den cirkusen. Vi skyttar är inte så vana vid att ha så många åskådare men på läktarna var det 2 500 åskådare och det var en otrolig upplevelse.

– Ända sedan jag började har jag haft Rio som mål, London var en bonusgrej, säger hon.

Och resan dit börjar faktiskt redan nu, trots att det återstår drygt ett år.

I dagarna inleds den första upplagan av Europeiska spelen i Baku, Azerbajdzjan som innehåller 20 idrotter och 30 grenar. Däribland skeetskytte.

– De jämför det med ett Europa-OS och har lite högre rang än ett EM om jag har förstått det rätt. Jag misstänker att själva känslan kommer att bli lite som i London, snarlikt ett OS, säger Lundqvist.

Och denna tävling har en direkt koppling till Rio. Ska hon kunna ta sig till Brasilien behöver hon först knipa en kvotplats dit och målet är att kunna skjuta till sig en sådan redan nu. Men säsongen har inte varit någon succé så här långt. Den hittills bästa insatsen gjorde hon på Cypern i slutet av april. Då sköt hon 68 träff av 75 möjliga i världscupen.

–Det började väldigt trögt, men sedan har det gått bättre och bättre hela tiden, säger hon om säsongen.

Samtidigt har hon den senaste tiden besvärats av en inflammerad axel och därför valt att hoppa över en del nationella tävlingar. Men vila och elmassage har gjort axeln bättre. Skyttet ska inte påverkas tror hon.

Sommaren och början av hösten är intensiv. Förutom SM hemma på Ekebyboda utanför Uppsala blir det EM i Slovenien, en världscup i Azerbajdzjan och VM i Italien. Och resandet ska fortsätta i vinter är tanken.

– Förutsatt att jag tar min kvotplats så har jag tänkt att vara ett längre tag i Malaga under vintern och våren för att kunna träna under bättre förhållanden. Sedan kommer jag göra en världscup i Rio, i april, som blir lite av ett för-OS, säger Lundqvist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund