Prognosen i Stockholm på lördag visar 25 grader, sol och lite moln. Det var liknande förutsättningar i Göteborgsvarvet för snart två veckor sedan, när ett 40-tal deltagare kollapsade i värmen och en man i 20-årsåldern dog.
– Det är en supertragisk händelse, säger David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen som arrangerar Stockholm Marathon.
Den varma temperaturen blir en av utmaningarna för löparna i Stockholm, och arrangören har vidtagit åtgärder för att loppet ska gå bra och säkert till.
– Vi brukar ha duschar längs banan, och nu dubblar vi dem, det är en sådan extrainsats vi gör. Vi har också satt in extra sjukvårdare vid start och mål, säger Fridell.
Han lyfter vikten av att förbereda sig väl.
– Det handlar mycket om att äta rätt, sova ordentligt, ha en bra vätskebalans. Vi trycker på att om du känner minsta tveksamhet så ska du avstå, säger Fridell och fortsätter:
– Värmen påverkar, så vi försöker säga att sänk tidsambitionerna, det kommer bli tufft och varmt.
Tipset: sänk farten
Sophia Sundberg är löptränare och idrottsnutritionist, och har själv sprungit Stockholm Marathon.
– När det är så här varmt går pulsen upp och då måste man sänka farten. Har man en planerad utgångsfart, sänk den med 10-15 sekunder per kilometer, säger hon.
Sundberg har flera tips på hur man kan förbereda sig för att springa drygt fyra mil i försommarvärme. Det viktigaste: att börja fylla på med salter och vätska, senast dagen innan loppet.
– Man kan till exempel köpa Resorb eller saltkapslar. De innehåller de salter, vitaminer och mineraler man behöver när man ska göra fysisk aktivitet i värme, säger hon.
Fyller man bara på med vatten riskerar man att spä ut saltnivåerna – något som kan ställa till med flera bekymmer.
"Finns ganska mycket press"
– Det är jätteviktigt att man håller den här saltbalansen. Annars får vi överhettning i musklerna, yrsel, svårt att ta beslut, och man kan till och med kollapsa, säger Sundberg.
Hon poängterar att om det finns en hälsorisk eller oro för att genomföra maratonloppet i värmen så ska man lyssna på det.
– Jag har sett att det finns många som dividerar om faran, och det kan det vara om man inte har förberett sig. Det finns ganska mycket press att det är klart man ska springa, men känner man sig orolig ska man lyssna på det, det är “bara” ett lopp.
Efteråt blir det lätt att man vill fira, men enligt Sundberg gäller det att påbörja sin återhämtning direkt.
– Jag brukar säga ät och drick först, fira sen. Det är lätt att man mår illa efter, men försök få i dig nån vätska, ibland har de lättöl – perfekt! Bara för att börja återhämtningen, säger hon.