"Många trodde jag skämtade"

30 mil – på en BMX. Blotta tanken är otänkbar för de flesta. Inte för Uppsalabon Erik Bergsman – som stod för helgens kanske galnaste prestation i Vätternrundan.

20 juni 1916 11:10

I helgen avgjordes världens största cykelmotionslopp runt Vättern med start och mål i Motala. En utmaning för de flesta. En utmaning utöver det vanliga för Erik Bergsman, 31, som valde att genomföra klassikern på en BMX.

– Jag har cyklat BMX i hela mitt liv och att cykla Vätternrundan på BMX borde väl ingen annan ha gjort hittills. Det var många som trodde att det var ett skämt i början, säger Uppsalabon och berättar om förutsättningarna.

– Att cykla BMX innebär att man inte sitter ner, jag har inga växlar och står upp och hänger på styret hela tiden …

När kom mjöksyran?

– Den kom redan efter några mil, men efter ungefär 15 mil började kroppen brytas ner och då kämpade jag mot allting. Jag blev yr i huvudet, men kämpade bara på. Jag hade sagt till mig själv att jag inte skulle stå eller stanna så länge det inte var vid en vätskekontroll.

Efter 20 timmar och 43 minuter nådde Erik Bergsman målet i Motala. Utmattad, men nöjd som få.

– Under en kontroll i slutskedet togs jag hand om av volontärer från Röda korset som lät mig sova i 40 minuter. Det var på bristningsgränsen att jag klarade det, men det var fruktansvärt kul. Och vilken vacker cykling det var.

Hur mår du i dag?

– Jag känner att jag lever. Efter loppet somnade jag okontrollerat och sov i säkert 16 timmar. Det är ju vansinne på hög nivå, men det är kul att se hur mycket man pallar, och kroppen kan mer än du tror. Jag kan rekommendera det här till alla, om man är nyfiken hur kroppen fungerar.

Erik Bergsman är klätterinstruktör inom yrkeslivet till vardags, men sysslar även med fridykning under fritiden. Nästa år kommer han troligen tillbaka till startlinjen i Motala – men som en ”vanlig” deltagare.

– Jag vill känna hur det känns att cykla Vätternrundan som alla andra också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!