Målvakten valde islam: "Fått jättemycket skit"

Hon har tagit över som målvakt i Uppsala Fotboll och vill behålla platsen permanent. Samtidigt som den resan inleds har en annan dock tagit slut för 19-åriga Ronja Andersson. Nyligen konverterade hon nämligen till islam - något som inte varit helt smärtfritt.

4 maj 2018 17:04

Det är inte något man läser eller hör om varje dag. Ronja Andersson värvades från Fanna till Uppsala inför förra säsongen, en säsong då hon också gjorde debut i elitettan. I och med Emelie Almesjös skada har hon nu fått ta över förstaplatsen mellan stolparna i år, ett år som dock började på ett helt annat sätt för Andersson. Den 21 februari blev nämligen målvakten från Enköping muslim.

– Jag har sagt sedan jag var 15 år att jag vill bli muslim, men man kan inte bara bli det sådär utan man måste lära sig och så. Nu kände jag att det var dags för jag kan så mycket inom islam. Jag gick till moskén och sade en fras efter imamen för att bli muslim, säger Andersson innan Uppsalas träning på Löten.

När Andersson var 15 år träffade hon en muslimsk kille, något som öppnade hennes ögon för religionen. Hon vill dock poängtera att det inte är för killen som hon valde att bli muslim.

– Islam är så svartmålat i dag så det är klart att jag hade fördomar om det, men när jag nu har varit med honom i fyra år, besökt hans hemland Turkiet, varit i moskéer så har jag känt att religionen är väldigt fin det bevisar också att jag inte var påläst om religionen. Många säger att "du har bara blivit muslim för hans skull" och det har jag verkligen inte blivit. Det här steget har jag tagit alldeles själv och jag känner att det känns rätt.

Helt smärtfritt har det dock inte varit för den unga målvaktstalangen. Andersson har fått ta emot många kommentarer på Facebook om sitt livsval.

– Jag har fått jättemycket skit. Som person bryr jag mig inte om vad andra säger, jag känner att gud är så nära mig och jag vet vad jag har gjort. Jag känner att jag har tagit rätt väg och om sedan folk vill hata ... jag känner bara att de är okunniga. Om jag fick visa vad jag har gått igenom de här fyra åren så tror jag att de skulle ändra sig, säger hon och utvecklar sitt resonemang:

– Folk tror att jag har blivit en helt annan människa. Jag har fått kommentarer på Facebook där man skrivit att "hur ska du kunna spela fotboll?". Jag har en tro, det är inte så att jag har blivit en annan person för att jag har blivit muslim. Jag kan fortfarande spela fotboll och det är miljontals som är muslimer och spelar fotboll i dag. Det är ingen skillnad i mitt liv, berättar Andersson som även poängterar att hon fått väldigt många positiva kommentarer också.

När Ronja Andersson får frågan om hur hennes familj tagit beslutet så stannar hon upp och väljer sina ord noga, märkbart tagen av just den frågan som är känslig.

– De har varit jättepositiva sedan jag var 15 år, frågat massa grejer från min pojkväns familj om giftermål, ramadan. Sedan när jag väl tog steget så blev det lite annat, men det tänker jag inte gå in på.

Hos lagkamraterna i Uppsala har dock konverteringen inte väckt speciellt stort intresse även om det har kommit några nyfikna frågor så klart. För Andersson, som alltså för tillfället är Uppsalas förstaval mellan stolparna, är fokus i stället på att prestera så bra som möjligt.

– Första matchen mot Lidköping tycker jag att jag gjorde en bra insats, men sedan finns det så klart bitar att utveckla också som höjdspelet.

Hon missade stora delar av försäsongen på grund av skadeproblem och den ljumske som har stört henne den senaste tiden är ännu inte helt återställd. Trots det har hon kastats in i hetluften efter Almesjös skada.

Hur var det?

– När alla lade pressen på mig så kände jag lite att "shit, jag har ju bara spelat en match i år" och bara tränat två fotbollspass. Det var lite blandade känslor, men det är en jättebra möjlighet för mig att visa upp mig för jag vill stå i elitettan för Uppsala.

Du vill ta över som etta permanent ...

– Ja, så klart. Det hoppas man alltid för jag vill vara förstavalet. Vi får se.

Målvakten har höga mål med sin hittills unga fotbollskarriär.

– Jag vill komma så högt som möjligt absolut, men först vill jag bli permanent i elitettan.

Kan du dra nytta av religionen på planen när du spelar?

– Jag brukar alltid säga en bön innan matchen börjar för att jag känner att gud är med mig och alltid när jag har sagt det så har det gått bra, säger Andersson som inom kort även kommer att inleda fastan Ramadan:

– Jag har tänkt fasta när vi inte spelar fotboll, det går inte att fasta hela månaden eftersom jag är elitidrottare.

Seriekonkurrenten Umeå har för tillfället den enda elitspelaren i Sverige, Zabibu Nduwimana, som spelar med slöja. I framtiden kan hon få sällskap av Ronja Andersson.

– Jag tycker att det är jättefint, verkligen. Hon skäms inte för sin religion och det ska man inte göra oavsett vilken religion man har. Jag själv kommer inte att bära slöja nu, men kanske inom en snar framtid, säger Uppsalas målvakt.

<p>Andra idrottare som konverterat till islam</p>

Muhammad Ali

Rankas som tidernas bäste boxare. Föddes som Cassius Clay Jr och var redan en framgångsrik boxare när han 1964 gick med i radikala Nation of Islam i sällskap med Malcolm X. 1975 gick han över till mer moderata sunni och närmade sig även sufismen, en andligare inriktning.

Kareem Abdul-Jabbar

En av de största legendarerna i NBA genom tiderna. Spelade mellan åren 1969 och 1989 och svarade för hela 38 387 poäng, fortfarande ett NBA-rekord. Döptes urspungligen till Fredrick Ferdinand Lewis Alcindor Jr. Konverterade till islam 1968 och började använda sitt nya namn 1971.

Mike Tyson

En av tidernas mest beryktade och legendariska boxare konverterade till islam under sitt fängelsestraff för våldtäkt 1995. Han tog då namnet Malik Abdul Aziz, det är dock okänt huruvida han fortfarande är en praktiserande muslim.

Matchdags

Ljusdal–Uppsala

BL Arena, 15.00

UNT tippar: 1–2

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels