Målet: En kvinnlig coach

Uppsala Basket har säkrat sitt kontrakt i högsta serien. Nu vill de säkra framtiden. ”Jag gör ingen hemlighet av att jag gärna vill satsa på en kvinnlig coach”, säger klubbdirektören Sonja Entzenberg.

18 mars 2019 12:15

Redan inför den sista omgången borta mot Luleå står det klart att Uppsala Basket undviker jumboplatsen som innebär kval för överlevnad i Svenska basketligan dam.

– Det är så riktigt skönt och symboliskt viktigt för oss. Nu slipper vi ett kval, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör i Uppsala Basket dam.

I stället kan föreningen blicka framåt.

– Vi har redan haft några möten och bland annat bildat en sportgrupp som jobbar med laget och coacher, där sitter vi och resonerar och tänker framåt, säger Sonja Entzenberg.

Coachfrågan är som alltid a och o. Årets nyförvärv i finske coachen Janne Hänninen föll inte väl ut och Hänninen tvingades lämna laget i februari, varpå Ike Person klev in som tillfällig ersättare.

– Vi jobbar med olika namn och jag gör ingen hemlighet av att jag gärna vill satsa på en kvinnlig coach. Nu har vi Ashleigh Brown som assisterande i ligan och som huvudansvarig i basketettan och henne diskuterar vi självklart med. Vi vill att hon ska vara kvar, men i vilken form får vi se, säger Sonja Entzenberg, som parallellt med nästa års trupp arbetar med ett långsiktigt program.

– Vi i ledningen har kommit fram till en treårsplan som innefattar dels ekonomi och dels organisation, hur den ska förstärkas. Vi är smärtsamt medvetna om att organisationen behöver bli större för att vi ska kunna vässa oss sportsligt och vi jobbar just nu för att få ett ekonomiskt utrymme som gör att vi kan anställa en person som kan arbeta med administrationen på ett kansli.

Samtidigt som Uppsala Basket bara har tagit två segrar under säsongen – måstematcherna mot Mark – har publiken växt.

När Uppsaladamerna var ett topplag och pressade Umeå till en femte och avgörande semifinal säsongen 2015/16 stannade publiksnittet på 226 åskådare per match. Den här säsongen är Uppsala femma i publikligan med 294 åskådare i snitt per match. En liten numerär ökning – men en stor ökning för själen.

– Vi har haft en fantastisk publik i år och det har varit så god stämning i hallen. Vi har mer publik nu än när vi var ett topplag och jag tror att det är för att vi anstränger oss och försöker göra en så familjär stämning som möjligt.

Vad talar för att det blir en sportslig förbättring redan under nästa säsong?

– Att vi börjar arbetet i väldigt god tid, att vi har högst realistiska mål i vad vi kan och inte kan göra. Målet är att behålla stommen från i år och samtidigt hoppas och tror vi att vi kan locka spelare till oss tack vare att vi har en attraktiv miljö att vara i, säger Sonja Entzenberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård