Löparexperten tipsar

Snön är på väg att töa bort och vårsolen välkomnas med öppna armar. Det är alltså dags att knyta på sig löparskorna efter vinterdvalan och därför har UNT träffat en expert på området: löpcoachen Linda Lövqvist.

Favoritrundan. Att springa från Stadsträdgården längs med ån hela vägen till Sunnersta är en klar favorit för "I´m a runner-Linda".

Favoritrundan. Att springa från Stadsträdgården längs med ån hela vägen till Sunnersta är en klar favorit för "I´m a runner-Linda".

Foto: Staffan Claesson

Löpning2017-03-14 05:00

– Jag skulle säga att många börjar i mars, men att den riktiga löparsäsongen kommer i gång senare i vår när det blir lite finare väder, säger Linda Lövqvist när UNT träffar henne en grå eftermiddag i Stadsträdgården.

UNT:s utsända reporter och fotograf beklagar sig lite över det trista vädret, men löpexperten Lövqvist har en annan syn på det.

– Det är perfekt att ta bilder när det är så här, man kan ju inte bara motivera folk att gå ut när solen skiner, säger hon glatt.

Över en värmande kopp kaffe på ett närliggande kafé berättar Linda Lövqvist om hur de egna erfarenheterna från friidrottskarriären tillsammans med en examen i sjukgymnastik ledde till att hon för några år sedan startade egna företaget I´m a runner.

– Jag tävlade i 800- och 1500 meter men drabbades av stora skadeproblem. En anledning kan vara att nästan allt fokus låg på att träna hårt och mycket. Teknikträning var inte lika viktigt, säger Lövqvist.

Hon berättade i en intervju med UNT för tre år sedan att hon lagt ner elitsatsningen på grund av skadorna. Nu är hon kvitt krämporna och glädjen över det går inte att ta miste på.

– Jag hoppas kunna tävla i sommar igen. Hade jag inte ändrat min egen löpteknik och börjat jobba med spiral stabilisering hade jag inte kunnat springa som jag gör nu.

Spiral stabilisering låter något avancerat. Kan du förklara kort vad det är?

– I grunden handlar det om att avlasta ryggen men det är också ett bra komplement för att aktivera de muskler som stabiliserar kroppen när man springer, vilket gör löpsteget effektivare. Spiral stabilisering ökar även rörligheten och återhämtar de muskler vi använder under dagen när vi sitter och står.

Nu till det kanske allra viktigaste för alla som ska ge sig ut på årets första löprundor: Hur undvika krämpor i muskler och leder?

– Jag förespråkar att börja med intervaller. Om du ska springa ett distanspass, bryt av med att gå tio sekunder ibland. Det försämrar inte träningspasset särskilt men spelar stor roll för tekniken. Att kunna bibehålla en bra löpteknik är det som håller en från skador. Försöker du att hålla korta löpsteg med en hög frekvens läggs en bra grund för tekniken, förklarar Lövqvist.

Hur gör man det, rent konkret?

– De första två veckorna kan man springa en minut i sitt planerade tempo och sedan gå i en halv minut Då kan man hålla frekvensen och hållningen utan att tappa position i bålen som man lätt gör när man blir för trött.

Lövqvist utvecklar.

– Har man ont i knäna, höfterna, ryggen eller nacken hjälper det – utöver frekvensen – att försöka bli rörligare i höftböjaren så att man kan ta ett längre steg utan att belasta kroppens leder. I början måste man ofta korta ner steget för att kunna hålla en upprätt position.

Utöver att bedriva sin egen verksamhet där hon lär ut löpteknik till grupper innehållande allt från den glade motionären till den hårdsatsande maratonlöparen, till att träna Gusks fotbollsdamer samt diverse olika företag jobbar Linda Lövqvist två dagar i veckan med traditionell fysioterapi. För att inte nämna hennes blogga I’m a runner på unt.se.

– Intresset från idrottsföreningar att anlita löpspecialister växer. Jag har haft en del kontakt med innebandy och fotboll, men ekonomin sätter oftast stopp tyvärr. Det vore kul att kunna hjälpa barn och ungdomar tidigt för att de kan få ut så mycket av det i slutändan, så jag hoppas att företag kan gå in och sponsra för just teknikträning framöver, säger Lövqvist.

Till sist har Linda ett viktigt budskap hon vill tillägga.

– Det som ofta är ett problem med löpning är att man inte följer upp sina mål. Man tränar hårt inför ett lopp på sommaren och sedan tappar man motivationen. Därför är tipset att ha ett mål som ligger längre fram, med delmål på vägen dit, säger Lövqvist.

Expertens tre tekniktips

1. Sträck på dig. Sträva efter att vara i lodlinje i en upprätt position - lutar du kroppen framåt får du ett bromsande steg, vilket man förstås vill undvika!

2. Hög frekvens. Ta korta steg med hög frekvens istället för långa steg som får en mer bromsande fotisättning. Du sparar energi genom att minska kontakttiden och får bättre studs i steget.

4. Använd hela foten. Tänk "bakvänt" – framfoten kommer i marken först och sedan följer hälen. Vaderna överbelastas om du bara springer fotens främre del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!