Lokala spelare – vilka bryr sig?

9 december 2015 22:29

Det har gått en våg, eller blåst en vind om ni så vill, av lokalförankring och satsning på egna produkter över Uppsalas herrelitlag.

De som uttalat sig tydligast om att vara ”Upplands lag” och leta talanger där man verkar har varit Sirius innebandy och Almtuna. Talangerna ska gärna hittas i de egna leden eller komma från närområdet. Först i år blev det plötsligt lite viktigt för Storvreta att haka på i konkurrenten Sirius fotspår. Bland nyförvärven fanns inte bara stjärnor till den här säsongen. Man värvade även hem tidigare Storvretaspelare som målvakten Jonas Gustafsson och centern Wiktor Bladh. När den sistnämnde blev klar uttryckte sig klubbchefen Kim Knudsen enligt följande: ”Han passar bra in i vårt sätt att jobba just nu, vi vill gärna ha folk från egna led.”

I en sport man varit beroende av importer, i första hand amerikaner, under alla år har Uppsala Basket i år valt att satsa helsvenskt – och till stora delar Uppsalabaserat. I årets spelartrupp kommer inte mindre än tio av 13 spelare i truppen från egna leden.

Som om det inte vore nog visade Sirius bandy nyligen att man börjat slussa in sina egna talangfulla ungdomar ordentligt. Inte mindre än sju spelare med blåsvart som moderklubb fanns i truppen hemma mot Sandviken.

Egna produkter i a-lagen. En önskedröm för klubbarna. Inte minst ekonomiskt. Skillnaden mot att värva utifrån då boende och mycket annat ska fixas fram är stor. Att klubbar vitt och brett pratar om att satsa på egna spelare handlar inte alltid att om att det är en välgenomtänkt kursändring, det handlar lika ofta om att man inte har något annat alternativ. Man har helt enkelt inte pengarna att satsa på dyra värvningar utifrån och då låter det ju ändå lite fint med egenfostrat. Och det betyder inte att det nödvändigtvis blir sämre resultat för det. När Brynäs vann SM-guld i ishockey 2012 var det de unga spelarna från egna juniorleden som ledde laget och de hade fått chansen just på grund av att den stora pengapåsen saknades.

Sedan ger det givetvis ett gott renommé till den egna ungdomssidan. Det sänder ut positiva interna signaler till de egna ungdomarna om att det faktiskt går att få chansen på hemmaplan.

Jag har tidigare varit av uppfattningen att det lockar mer publik om det är lokala spelare i lagen. Men jag har tänkt om. Det finns inget som tyder på det. Och hade Sirius fotboll gått upp i allsvenskan är jag rätt säker på att de flesta blåsvarta supportrarna struntat blankt i att inte en enda spelare hade Sirius som moderklubb och att upplandsinslagen i hela truppen var få. Prestera på planen och vinn matcherna, det är vad supportrarna vill se i första hand. Almtunas poängkung Michael Haga är lika älskad av Almtunasupportrarna trots att han kommer från Norge och inte Fålhagen. Samma sak med finske Mika Kohonen i Storvreta tidigare. Så länge gulden ramlar in får moderklubben heta vad som helst.

Det är som bekant elitidrott det handlar om och då är det bara resultat som gäller. Och det fina i att vinna med lokala lirare tror jag alltså att det finns en övertro för. I alla fall i supportrars ögon men även i många sponsorers. Även de vill satsa på en vinnande ”häst” i första hand och få positiv exponering.

Men avslutningsvis kan det givetvis finnas andra värden med lokalt tänk som kan vara viktiga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund