LIVESPORT
En tjänst från NTM

Dags för lite skatteplanering

Plastpåseskatten har aldrig handlat om något annat än att dra in mer skatt till staten, som frontats som något gott för miljön.

Köper vi inga fler plastpåsar förlorar skatten sitt syfte.

Köper vi inga fler plastpåsar förlorar skatten sitt syfte.

Foto: Roald, Berit

Ledarkrönika2020-07-14 02:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plastpåseskatten har sannerligen lyckats med sitt syfte. SVT rapporterade nyligen att regeringen kommer att håva in två miljarder skattekronor i år på grund av plastpåsarna. Dessutom säljs mellan 50-70 procent mindre plastpåsar enligt samma undersökning. Försäljning av papperskassar har däremot exploderat.

Skatten har dock främst varit till för att täcka upp hål i statsfinanserna, förtäckt som en miljöfråga. En utbredd uppfattning hos de som hyllar den nya skatten är att den kommer att bidra till så mycket mindre plast i vår närmiljön. Ett argument som framfördes i UNT nyligen var att skatten är "jättebra" eftersom det gäller "att få bort plasten från naturen“ (UNT, 8/7). 

Men nedskräpning av plast har inte varit ett problem i Sverige de senaste decennierna. Plastpåsar i Sverige återanvänds och bränns, de hamnar inte i naturen. Hur mycket plast har du sett liggandes i naturen? Hur mycket plastskräp har du själv slängt i havet? Tidningsrubriker har skyltat med infon att det kommer att vara “mer plast än fisk i haven till 2050”, vilket naturligtvis är hemskt. Men 30 procent av den plast som hamnar i haven kommer från Kina. Tio floder står för 90 procent av allt plastavfall i haven. Åtta av dessa ligger i Asien, två i Afrika. Anledningen sägs vara överbefolkning kring floderna samt få möjligheter till avfallshantering, enligt World Economic Forum. Detta är naturligtvis ett jätteproblem både för människor, djur- och växtliv globalt. Men plastpåseanvändningen i Sverige är inte problemet.  

Vad som däremot vore intressant att veta är ökningen av antalet sålda soppåsar, respektive papperskassar efter att skatten infördes. Några siffror tycks inte finnas än.  Även om man försöker komma ihåg att ta med sig en tygkasse till affären, glöms den ofta. Vad ska vi göra av alla obrukbara papperskassar? Ofta är det är bara att slänga dem. Och vad slänger alla de som slutat köpa plastpåsar sina sopor i? Soppåsar så klart, vilka inte omfattas av den nya skatten. Soppåsarna används enbart en gång, plastpåsarna användes åtminstone två gånger.

Plastpåseskatten har aldrig handlat om något annat än att dra in mer skatt till staten, som frontats som något gott för miljön. Det är både cyniskt och sorgligt då det finns riktiga miljöfrågor som regeringen borde adressera. 

Ett tips är därför lite hederlig skatteplanering: köp inga fler plastpåsar. Då tappar skatten sitt syfte. Tjänar regeringen inget på att lura folk kanske de till och med blir tvungna att ägna sin tid åt att lösa riktiga miljö- och klimatproblem.