Tystnaden över skjutbanan bryts när Victoria Larsson skjuter iväg ett skott som träffar lerduvan som kommer flygande. Snön ligger bland träden och solen gör ett sällsynt framträdande på himlen.
– På vintern åker jag hit och tränar om förutsättningarna är bra. Vi lerduveskyttar är väldigt beroende av ljuset och när det blir så himla mörkt på vintern är det svårt att träna, säger Victoria Larsson.
Geväret har fått vila en del efter världscup-finalen i Al Ain som avgjordes i mitten av oktober och slutade med en 15:e plats – Victoria var första svenska skeetdam sedan 2008 som kvalificerat sig för tävlingen. Istället har fokus legat på kondition- och styrketräning inför nästa år.
– Jag försöker att hitta den träning som är roligast, jag gillar att träna i grupp så det har blivit mycket skivstång, body pump och sådana pass. Löpning är kanske inte den roligaste träningen men det blir lite sånt också.
Den gångna säsongen fortsatte Victoria att leverera fina resultat med bland annat en tiondeplats i maj i världscupen i Sydkorea – hennes bästa resultat i världscupen och två duvor från en finalplats. Höjdpunkten kom i sommarens VM där hon som debutant tog brons.
– Jag kom från en tuff tävling i Minsk och var väldigt revanschsugen inför VM. Brons var inget som jag räknade med och det blev årets topp. Jag är nöjd med säsongen, det finns alltid tävlingar som man önskar skulle gått bättre men överlag är jag nöjd.
Därmed fortsatte den fina utvecklingen från 2018 där Victoria gick från att drömma om kvalificering till EM till att ta brons i hennes mästerskapsdebut som senior. Hon blev uttagen till Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) stödprogram Topp och Talang som hjälper aktiva idrottare att nå världstoppen och kunna göra en hundraprocentig satsning.
– Jag har inte hållit på så länge på den här nivån och det har gått snabbt de senaste åren. Det var som något lossnade förra säsongen, jag ändrade min teknik och började träna med en ny tränare. Det har varit fantastiskt och det ska bli spännande att se vad som kommer framöver.
I december eller januari väntar träningsläger utomlands med bättre förutsättningar för skytte. Därefter hoppas hon komma igång med skytteträningen och sina vanliga rutiner på hemmaplan. Världscupen inleds i mars på Cypern och sedan rullar tävlandet på i bland annat Frankrike, Indien och Azerbajdzjan.
– Det är alltid jättespännande och inspirerande att tävla i världscupen, att se andra skyttar och hur duktiga de är. I Al Ain var det två tangerade världsrekord och ett nytt och det går inte att själv inte bli sporrad av det. Det är alltid något som följer med hem efter en tävling som jag lärt mig eller vill jobba vidare med.
Är OS nästa år något du tänker på?
– Det är klart man inte kan frångå OS och att det arrangeras nästa år. Men det är inget jag siktar mot utan jag har mitt långsiktiga mål som är OS i Paris 2024. Jag vill göra en så bra säsong som möjligt och det vore en fantastisk bonus att tävla i OS.
Vad krävs för att nå dit?
– Det är hög nivå på skyttarna i toppen, om jag ska kriga med dem måste jag höja min lägstanivå och bli en stabilare skytt. Då är tävlingar viktiga, det är där man ska prestera och jag har fått mycket rutin och erfarenheter från tävlingarna den här säsongen. Det gäller att fortsätta tävla och att jag lär mig nya saker hela tiden.