Torgny Mogren om OS-helgen: "Kapacitet att ta medalj"

OS-guldhjälten Torgny Mogren har flyttat till Uppsala och trivs i sin nya hemstad. Det enda han saknar är snön. Nu delar han med sig av sina expertkunskaper inför helgens två avslutande OS-tävlingar.

Torgny Mogren (t h) i radiohytten för några år sedan. Här tillsammans med Radiosportens Dag Malmqvist. Numera bor Mogren i Uppsala.

Torgny Mogren (t h) i radiohytten för några år sedan. Här tillsammans med Radiosportens Dag Malmqvist. Numera bor Mogren i Uppsala.

Foto: NILS JAKOBSSON/Bildbyrån/arkiv

Längdskidåkning2022-02-18 20:30

Han avslöjar också vad som ligger honom varmast om hjärtat och vad han helst ser på tv: är det en femmil eller en stafett?

Sedan många år jobbar Torgny Mogren som uppskattad expertkommentator på Radiosporten. Pandemin gjorde dock att arbetet med olympiska spelen görs på hemmaplan. Samma dag som redaktionen skulle åka till Peking ställdes resan in.

På 80- och 90-talet blev han guld-Mogren med hela svenska folket.

Han förde Sverige till stafettguld i Calgary-OS 1988 och han vann två VM-guld på femmilen, först 1991 och sedan folkfesten på hemmaplan i Falun 1993, något som antagligen de flesta över 35–40 år har någon sorts relation till. 50 000 åskådare skrek sig hesa på Lugnets skidstadion.

undefined
Torgny Mogren efter sitt VM-guld på femmilen i Falun 1993. 50 000 åskådare såg loppet.

Nu är han lite oväntat Uppsalabo på heltid.

– Det var kärleken, säger han UNT frågar vad som förde honom till Uppsala, som trots de gamla storloppen i Storvreta (där Mogren har tävlat), inte alls förknippas med skidåkning.

– Jag har varit i Uppsala till och från i 10–12 år, men i fjol flyttade jag hit och trivs bra även om det inte finns någon snö. Det var annorlunda när jag bodde Mora, där fanns snön och spåren utanför dörren, säger han.

I helgen avslutas OS med femmil för herrarna och tremil för damerna. Fristil på båda distanserna, masstart förstås, något som vi ska återkomma till. Torgny Mogren har nämligen åsikter om detta ganska nya (nåja) sätt att tävla på.

Tremilen. Vilka chanser har de svenska åkarna?

– Vi har kapacitet att ta medalj och då tänker jag först på Ebba Andersson och Frida Karlsson.

På fredagen, efter UNT:s intervju med Torgny Mogren, blev det dock klart att Frida Karlsson inte kommer att åka.

Mogren hade förhoppningar om att Karlsson skulle hitta formen trots ett med hennes mått mätt svajigt mästerskap.

– Det kunde ha gått… Alla jobbar med en formtopp och det kan svänga snabbt, säger Mogren.

Jonna Sundling då, vad kan hon göra på en tremil? Det är skillnad på sprint och ett långlopp på hög höjd.

– Jag kan inte säga att Jonna är ett medaljhopp, men hon verkar ha en jäkla kapacitet. Det är nog ändå Ebba Andersson som är det största hoppet.

undefined
Fyra svenska hopp inför helgens OS-avslutning, som blev tre när det blev klart att Frida Karlsson (tvåa från höger) inte kommer till start. Fr v: Jens Burman, Ebba Andersson, Frida Karlsson och William Poromaa.

På herrarnas femmil är det nog bara två svenska åkare som kan blanda sig i toppstriden: William Poromaa och Jens Burman.

– Båda är i bra form, kanske bättre än vad jag trodde med tanke på hur säsongen har sett ut. Det ska bli spännande att se hur de och alla andra kommer att tackla det. Vi har sett många åkare gå in i väggen och det gäller att ha respekt för den höga höjden och de tuffa banorna, säger Mogren.

Vilket typ av lopp tror du att vi får se?

– Jag skulle tro att det blir lite avvaktande, och är det någon som kommer att sätta upp farten så är det Ryssland, men inte att någon offrar sig utan mer att hålla tempot uppe, säger Mogren, som liksom de flesta andra har lärt sig att uppskatta masstart, men…

– Om jag måste välja så lockar individuell start mer. I början var masstarterna inte roliga, med en stor klunga som åkte varv efter varv.

Som vanlig tv-tittare, vad lockar dig mest: en fem (eller tremil) eller stafett?

– Jag ser hellre stafetten.

Men om OS-femmilen avgjordes med individuell start?

– Hm (betänketid)… Det blir nog stafetten ändå.

På lördag 7.00 avgörs femmilen och på söndag 7.30 startar tremilen med två favoriter: Aleksandr Bolsjunov och Therese Johaug.

Vann både OS- och VM-guld

TORGNY MOGREN

Ålder: 58 år. 

Bor: I Uppsala sedan i fjol.

Karriären: Åkte sista sträckan för Sverige i OS-stafetten i Calgary 1988, där de klassiska bilderna på en vilt hejande Gunde Svan skriker till Mogren att "du får snart vila." Tog sitt första individuella VM-guld på femmilen i Val di Fiemme 1991 och försvarade titeln vid VM i Falun 1993. Han har också VM-guld i stafett 1987 i Oberstdorf och i Lahtis 1989, i samma mästerskap där han var tvåa på både femmilen och i 15-kilometersloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!