Snön kom redan i slutet av november och sedan dess har tidigare och nya skidåkare i Uppland haft närmast konstant tillgång fina spår. Sånt märks på sina håll.
– Det är klart att det är ett uppsving för hela skidverksamheten, säger Patrik Söderqvist, ordförande i Storvreta IK skidor.
Storvreta har sålt fler säsongskort och även fler dagkort än tidigare.
– Det är tidigt ännu men av det vi sett hittills ser det verkligen bra ut. I början var det mycket säsongskort. På senare tid har det varit mer dagkort, säger Söderqvist.
Hur mycket rör det sig om?
– Det är svårt att säga men i alla fall runt 30 procent.
Samtidigt dras klubben med stora kostnader och har också haft problem men snötillverkning på grund av en trasig pump. Tur då att snön kommit i naturlig form. Pengar behövs också till en skidskyttearena och till läktare. Kanske också till en maskinhall.
– Sedan har vi lite lån som ska betalas men förhoppningsvis ska de vara avbetalda till nästa år. Bara det här året gör att det ser väldigt bra ut. Har vi tur blir det här året blir som två andra år, och nästa vinter kanske det inte är någon snö alls, säger Söderqvist.
Försäljningen av säsongs- och dagkort har dock inte följt samma kurva för Gimo Ski Center.
– Vi ser varken en ökning eller minskning, det är ungefär samma, säger Martin Larsson, ordförande i Gimo IF skidor.
Anledningen till det tror han beror på att den rikliga snötillgången gjort att det har gått att åka på många närliggande orter.
– Vi har ju Ottarsborg (Vendel), Tierp, Öregrund, Östhammar, Österbybruk ... alla runtomkring har ju spår, säger Larsson som dock tror att den här för skidsporten positiva vintern kan gynna även Gimo i förlängningen.
– Det kommer vara nya som köper skidor i år och då är det bra (för oss) till säsonger det är sämre väder. Det här är nog inte normen. Det har absolut varit bra för sporten för vi vill ju att många ska ha chans att komma ut och åka skidor, säger Martin Larsson och fortsätter:
– Jag får prata skidor på jobbet hela tiden. Skidförsäljarna måste ha gjort en bra säsong, säger Larsson.
Och ja, skidförsäljningen går bra. Bättre än på många år.
– Sist vi hade en sån här vinter var 2010. Då var det snö från slutet av november till över Vasaloppet. Det är bästa vintern jag upplevt på 17 år. Nu har vi precis samma vinter men inte samma försäljning som då men jämförelsevis är det klart bättre än de senaste fem sex åren, säger Patrik Ingesson på Team Sportia i Uppsala.
Går det att säga hur stor ökningen varit?
– Mot förra vintern, 50 procent, säger Ingesson och fortsätter:
– Det här är lite räddningen för sporthandlarna, att det kom vinter. Annars hade det blivit många konkurser.
Dåliga vintrar säljs det i första hand till de riktiga entusiasterna, de som åker Vasaloppet bland annat, medan den här vintern har givit en betydligt bredare kundkrets. Många är nybörjare. Det säljs många enklare och billigare skidor. Och nästan uteslutande är det vallningsfria skidor.
– Gissningsvis är åtta nio av tio skins-skidor.
– Sedan har skate vuxit ganska mycket, från ingenting har det blivit ganska stort. Det är riktigt roligt, säger Ingesson, som märker av skidintresset på fler sätt än när det kommer till rena försäljningen.
– Skidkurser och läger vi arrangerar är fulltecknade. Anmälningsläget var starkt tidigt på säsongen i år.