Här ska Uppsala få konstgjorda längdspår

Skidåkarna i Uppland kan snart se fram emot nya längdspår. Sunnersta AIF planerar en slinga vid Graneberg, byggd på konstsnö.

Längdskidåkning 14 november 2019 12:00

För att kunna genomföra det nya spåret med konstsnö krävs dock en organisation med ett visst antal personer, och det jobbar klubben på just nu. 
– Det är det som allt hänger på. Det krävs folk som är beredda att jobba med det här, och är med och tillverkar snö, spårar och underhåller slingan. Hittills är det tre personer som har hört av sig. Får vi inte ihop tillräckligt med folk så satsar vi på den natursnö som finns att tillgå under första säsongen, säger Fredrik Ahlsson, ordförande i Sunnersta AIF:s skidsektion. 
 

Om allt går enligt planen så kommer en slinga på 1,6 kilometer intill Granebergs IP att stå färdig framåt jul, när det förväntas bli kallare. Banan i sig kommer vara en spårbädd som är en halvmeter hög och själva spåret fem meter brett. 
– Vi tänker oss bygga ett vintersportcenter. Då det finns en skridskobana där också. Just nu finns ingen anläggning i södra delarna av Uppsala, och det vill vi åstadkomma. Det finns många fördelar med att bygga här, då det går att ta bussen ända ut hit och man kan åka tåg från Stockholm. Det finns en liknande anläggning i Arninge utanför Stockholm, som är lite modell för oss. Och den har dragit 60 000 besökare. Vi tror oss inte hamna där på en gång, men vi vill erbjuda något som är lite tillgängligare, utan att det konkurrerar med något annat. Det här är något som behövs, säger Fredrik Ahlsson. 
– Det här lär kosta ett par hundra tusen, men vi har en kalkyl och tänker oss att ta ut en spåravgift som man kan betala per dag, eller genom ett säsongskort, säger han vidare. 
 

Intresset för längdskidåkning växer, i synnerhet bland motionärer, och Fredrik Ahlsson själv tillhör många som "jagar skidspår" inför exempelvis Vasaloppet. Sedan tidigare finns skidspår i Uppland tillverkat av konstsnö bland annat i Gimo och Storvreta.
– Det finns väldigt många som åker Vasaloppet i vår region, och då vill vi kunna erbjuda träningsförhållanden på lite närmare håll. En gång i tiden hade även Sunnersta en ungdomsverksamhet för längdåkning, och det är något som man hoppas kunna ta upp igen, trots att vintrarna är lite sämre.
 

Det finns också ett annat och större perspektiv i satsningen. 
– Jag är barnläkare till yrket, och forskar mycket om övervikt och fetma. Och här vi vill gå från forskning till handling, och helt enkelt få fler att röra på sig. Att göra något bra för folkhälsan, säger Fredrik Ahlsson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa