När fritidslöparen Jonas Pertoft för drygt sex år sedan fick en ingivelse att se hur många sjöar han kunde springa runt på en dag landade han efter slutförd runda på sex sjöar. Efteråt kollade han mobilen och förvånades när han såg att han avverkat exakt 42,2 kilometer – längden av ett maraton.
– Jag tänkte då att "Det här måste jag göra någonting av! Det vore nästan brottsligt att inte göra det", berättar han för UNT.
Det Jonas gjorde av sin runda mynnade ut i 6 sjöar, ett evenemang i Fjällnora där man i vacker natur kan springa motionslopp runt just sex stycken sjöar. För den som tycker att ett maraton är lite för långt innefattar 6 sjöar även tre andra lopp: ett halv- (21km), ett kvarts- (10km) och ett åttondelsmaraton (5km).
– Alla distanser startar på samma dag och på samma plats, men med lite olika starttider.
6 sjöar har arrangerats sedan 2016, då i lite mindre skala än årets upplaga. Men även det första loppet var populärt – populärare än väntat.
– Det var första gången jag arrangerade ett lopp och jag hade planerat för ungefär 100 löpare, men det dök upp runt 300! Så det slutade den gången med att löpare sprang åt fel håll och i målgången kom folk från kors och tvärs... Det var ganska kaotiskt.
De följande åren växte loppet och 2019 deltog ungefär 600 löpare, innan "en viss pandemi kom emellan".
– 2020 fick vi ha med 49 löpare och 2021 var det 149, men nu är vi äntligen igång igen på riktigt och kan också återigen satsa mer på internationella löpare.
Utöver att 6 sjöar utmärker sig genom att vara ett naturnära lopp är det nämligen någonting mer som gör loppet speciellt. Av årets anmälda löpare representeras 42 olika länder, och Jonas räknar med att ungefär hälften av årets deltagare kommer komma utomlands ifrån.
– Jag tror att den enkla hemligheten till det utländska intresset är att sjö och skog – som är så självklart för oss svenskar – är väldigt exotiskt för, säg, en engelsman från London. Här kan de springa i en timme och det enda de ser är kanske något övergivet torp, och för dem är det jättehäftigt! Det är verkligen vildmark för dem.
Loppet genomförs på varierat underlag. Ett parti kan ta plats på en grusig skogsväg, ett annat på en liten stig. Jonas menar att det för det mesta är ganska lättsprunget men att man ibland också hamnar väldigt nära vattnet.
– Om man tar ett steg fel där blir man blöt, konstaterar han.