Anders Wallin blev under måndagen invald som förste vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun.

– Jag fick frågan från nomineringskommittén i Liberalerna om jag vill ta mig an den här uppgiften. Det fanns ingen tvekan från min sida, säger Anders Wallin som började engagera sig politiskt under 2015.

– Det är mycket att sätta sig in i förstås, och jag räknar att det blir en hel del jobb framöver. Jag har aldrig suttit i någon nämnd tidigare.

Som ett led av det nya uppdraget kommer Anders Wallin att avgå som ordförande för tabeljumbom Uppsala Basket herr.

– Det blir ju en jävsituation. Jag kommer naturligtvis fortsätta att brinna för klubben, men jag kan inte sitta kvar som ordförande, säger Wallin.

Så vad händer nu med klubben?

– Vi kommer att i dagarna att kalla till en extra föreningsstämma där det ska göras fyllnadsval, och ett nytt ordförandeval förstås. Det behöver komma in nya krafter som kan lyfta klubben under 2019.

Hur ser du på klubbens framtid?

– Det är tungt både sportsligt och på andra fronter. Det ena följer det andra. Jag kan inte gå in på det nu, men det finns positiva saker på gång som vi hoppas ska lyfta den sportsliga biten framöver.

Anders Wallin är ny inom politiken, men han har en fråga som han tror att det kan göras mer kring i Uppsala kommun. Och nu får han en gyllene sits att vara med och påverka på allvar bakom idrotts- och fritidsnämnden nye ordfördande, socialdemokraten Gustaf Lantz.

– Det ska bli kul att få jobba för hela idrottsrörelsen, men jag har också en personlig agenda där jag vill lyfta idrottens förmåga att lösa integrationsfrågor. Här finns det mycket idrotten kan göra, säger Anders Wallin.