Lämnade Storvreta – och fick drömchans

Flytten från Storvreta IK till Östersund var ett steg på vägen för att ge längdskidåkningen en chans. Nu har Julia Angelsiöö, 22, hittat rätt även i det långa loppet. ”Jag har satt upp ganska höga mål för min karriär”, säger Julia.

31 oktober 2018 09:00

Som ung och grön och med en lovande men oviss framtid lämnade Julia Angelsiöö det snöfattiga Uppland för ett nytt liv i Östersund.

En av de första signalerna om att hon hade hittat rätt var när hon åkte ut i spåren i Jämtland för första gången.

Julia Angelsiöö minns mötet.

– Jag tog studenten 2016 och flyttade hit upp direkt efter det. Jag gjorde det för skidornas skull. Det är ju bättre förutsättningar här uppe med lite fler backar och lite mer snö. Men det som har påverkat mig mest är mentaliteten. Alla här uppe kombinerar studier, jobb och träning och förstår utmaningarna. Vi är otroligt många som är i samma sits och som satsar hårt på skidorna, säger Julia Angelsiöö.

Under förra vintern kom genombrottet på seniornivå. Julia Angelsiöö blev bland annat nio på Tjejvasan och hade aldrig varit närmare den absoluta toppen i Sverige. Då kom också erbjudandet som skruvade ytterligare på hennes inställning till sporten. Numera ingår hon i det svenska långloppsteamet Team Serneke.

– Jag hade min bästa säsong i traditionell åkning förra året och hade satt upp mål att satsa järnet under sommaren. Då kom den här chansen, och den ville jag ju inte missa. Att få chansen att träna som jag gör, med all den uppbackning man får av att ingå ett större team … Det är få förunnat.

Julia Angelsiöö har inte övergett den tradionella längdskidåkningen, även om huvudspåret för Team Serneke handlar om långloppsvärldscupen och Ski Classics.

– Det var inte självklart att jag skulle hoppa på det här …

– Men fördelen att ingå i ett större team innebär mer än bra träning, som uppmärksamhet och uppbackning. Det är verkligen en grej som har gjort jättestor skillnad, och det har gjort att jag har kunnat stanna kvar i en så liten klubb som Storvreta IK. Det är ju inte många som håller på där nere och jag är gärna en förebild för de yngre, säger Julia Angelsiöö.

Just den aspekten har Team Serneke värderat högt i sitt beslut att erbjuda Julia en plats i deras satsning.

– Då Sara Lindborg valde att avsluta sin karriär efter vintern som var beslutade vi oss för att satsa långsiktigt inför den generationsväxling som står för dörren inom långlopp på damsidan. Vi vill redan nu knyta upp och satsa på tjejer som har framtiden för sig. Julia har gjort framsteg och visat stor potential för långa lopp, inte minst genom sin resultatkurva på Tjejvasan. Hon har också imponerat på teamets alla läger och hennes inställning och värderingar kopplat till skidåkningen känns helt rätt för både teamet och vår huvudsponsor, säger teamchefen Martin Holmstrand till UNT.

Julia Angelsiöö är inte ensam upplänning i Team Serneke då Östervålas Pontus Nordström också ingår i teamet, men Julia är däremot ensam damåkare.

– Det hade varit kul att ha någon att sparra med, men det funkar bra tycker jag. Men jag ska inte ljuga, jag försöker hänga med grabbarna ibland och då har man sprängt sig några gånger.

Hur trivs du med långloppsträningen?

– Det blir ju mer stakning framför allt och det är en klassisk grej när man börjar åka långlopp. Motivationsmässigt betyder det här mycket. Man känner sig utvald.

Hon gör ingen hemlighet av vad hon vill.

– Jag har satt upp ganska höga mål för min karriär. I vinter vill jag till att börja med satsa på den rosa tröjan som vinnaren av ungdomsklassen får bära. Man ska sätta upp höga mål och vi får se hur det går.

Julia kommer dessutom att delta på SM-tävlingarna i vinter, på 10 kilometer fristil, sprint samt på tremilen.

– Det ena utesluter inte det andra. Det passar mig bra att köra både långlopp och mer tradionell skidåkning i vinter.

Osäkerheten kring hennes orutin kring långlopp verkar inte vara något störande inslag, även om hon bävar inför Vasaloppet som väntar i slutet av säsongen.

– Det är långloppsåkarnas VM och det största som händer på ett år. Det är man lite nervös inför, det är ju jäkligt långt. Det känns bra att man får värma upp med några sexmilslopp innan dess, säger Julia Angelsiöö.

Debuten för Team Serneke i långloppsvärldscupen sker i italienska Livigno i början av december.

Julia Angelsiöö

Ålder: 22, född 1996.

Bor: Östersund.

Klubb: Storvreta IK.

Aktuell som: Ingår i det svenska långloppsteamet Team Serneke som tävlar i långloppsvärldscupen och Ski Classics.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård