Sverige åkte tidigt ut ur fotbolls-VM i Kanada, samtidigt som vi en lång tid framöver kan glädja oss åt U21-landslagets historiska EM-guld. Trots detta är damlandslagets insats i VM något många förhoppningsvis kommer minnas – av den enkla anledningen att turneringen fått den medieövervakning den förtjänar. Detta är ett viktigt och självklart steg framåt för den globalt växande damfotbollen. Men just därför är det också lika självklart vissa som börjar gnälla.
En av dem som har knorrat allra mest är Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan. I hans krönika i Journalisten skrev han för ett tag sedan att VM-övervakningen är överdriven. Ekström menar att trots att det är många ”flickor” (ja, det är hans ordval) som håller på med fotboll, så är det ju sett till siffrorna en liten sport – både publikmässigt, finansiellt och politiskt. Därför, menar han, är inte bevakningen proportionerlig till verksamhetens storlek. Han går sedan vidare till att deklarera hur mycket lättare det är att vara världens femte bästa damlandslag än världens fyrtionde bästa herrlandslag.
Det är här någonstans Andreas dribblar bort sig. Att göra en jämförelse mellan dam- och herrfotboll utifrån vilket lag som kan anses ha lättast att nå framgång är enligt min mening ganska korkat. Damfotboll och herrfotboll existerar inte på samma villkor. De spelar bokstavligen talat inte på samma arenor. Damfotbollen har, precis som Ekström så försynt nämner, inte samma stöd publikmässigt, finansiellt eller politiskt. Som kvinnlig fotbollsspelare kommer förutsättningarna därför alltid att vara sämre. Lönen är lägre, träningsmöjligheterna begränsade och publiken glesare. Det finns därav ingen anledning att ens prata om vilket lag som har det lättare eller svårare att nå toppen.
Ännu mer korkat är det att säga att damfotbollen på grund av detta ska få mindre journalistisk uppmärksamhet. För mig är det ganska självklart att ett svenskt landslag som går vidare till VM-slutspel i en av världens mest populära sporter får det utrymme i sportjournalistiken som det förtjänar – oavsett om det är damer eller herrar på planen.
Att säga att VM-övervakningen är överdriven förringar därför damfotbollens själva existens. Snarare borde medieövervakningen ses som ett steg framåt, för damfotbollen och idrottens jämställdhet som sådan, men också för sportjournalistiken. Och förresten behöver du inte oroa dig Andreas Ekström, VM i fotboll för damer får fortfarande betydligt mindre uppmärksamhet än VM i fotboll för herrar.