UNT:s artiklar om supportkulturen kring Sirius lag i herrallsvenskan har väckt mycket uppmärksamhet. Många har varit positiva, och tycker att det är bra och viktigt att de nya strömningarna på ståplatsläktaren diskuteras.
Andra som hört av sig har varit arga, jättearga. De menar att UNT enögt svartmålar en växande läktarkultur, som mest av allt är positiv.
UNT bevakar som bekant Sirius fotboll på nära håll, och publicerar hundratals artiklar varje säsong. Det är ros och ris, medgång och motgång. Genom åren har vi förmedlat mängder med olika bilder av supporterskapet kring klubben. Till exempel hyllade den tidigare lagkaptenen Carl Elfgren Nyström klubbens supportrar i senaste avsnittet av UNT-podden ”Are you Sirius”.
Vi har beskrivit den växande åskådarskaran och ökade feststämningen på Studenternas. Men vi har också berättat om när ”supportrar” satte upp en banderoll utanför Sirius kontor med angrepp på en utpekad person i klubbens organisation. Kort och gott, vi har gjort den journalistiska uppgiften.
På samma sätt är det självklart att vi berättar om hur anhängare nu maskerar sig på ståplatsläktaren, bryter mot säkerhetsreglerna genom att tända bengaler under matcherna och sprider våldsförhärligande budskap i sociala medier. Ur mitt perspektiv är det ett sätt att ta fotbollen och supporterkulturen i Uppsala på allvar. Sedan står det var och en fritt att tycka vad man vill om de nya inslagen i kulturen på ståplatsläktaren. Tveklöst är att alla behöver förhålla sig – supportrar, klubben och samhället i övrigt.
UNT tar inte ställning på nyhetsplats. Vi beskriver, lyfter fram och redogör utifrån en nyhetsvärdering. Tidningens åsikter står ledaravdelningen för, vilket man också gjort i en kommentar till artikelserien. Här ser jag att en del blandat ihop begreppen under vår publicering.
Många olika röster har fått komma till tals i artiklarna. Supportrar, polis, klubbföreträdare. Som vanligt har vi pratat med långt många fler än de som är citerade i artiklarna. Även med de mest hårdföra supportrarna. Tyvärr har de inte velat ställa upp i tidningen, och berätta vad de drivs av och hur de tänker.
Journalistik ska beröra. Artiklarna om ”den nya supportkulturen” har engagerat mängder av läsare och skapat högljudd debatt. Precis så ska det vara. Hör gärna av er med synpunkter!