Drömmen: 10 000 åskådare på Storvretatävling

Är det någon som minns Storvretaloppet på skidor? Jättepublik på Skogsvallen i Storvreta. Men vad sägs om skidskytte, som ett SM i Storvreta? Men det finns ett problem – och det kanske inte är arenan.

Kommer Elvira Öberg att tävla på Skogsvallen i Storvreta? T h landslagsåkaren i längd, Erik Östlund, under Storvretaloppet 1985.

Kommer Elvira Öberg att tävla på Skogsvallen i Storvreta? T h landslagsåkaren i längd, Erik Östlund, under Storvretaloppet 1985.

Foto: Bildbyrån och UNT-arkiv

Krönika2024-10-22 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På nationell nivå är ett svenskt mästerskap störst, så stort att det i vissa idrotter har potential att locka tusentals åskådare. Skidskytte är en sådan sport. Här har Sverige världsstjärnor som visas på tv varje vecka under vintern.

Med undantag för Häverödal har skidskytte varit en slumrande sport i det uppländska distriktet, eller sämre än så: skidskytte har inte ens existerat. Men nu händer det saker.

Skidskyttearenan i Storvreta kan komma att byggas ut. Den finns med i den så kallade lokalförsörjningsplanen och en utredning ska vara klart snart. Blir det ett politiskt ja till planerna kommer Storvreta att husera regionens bästa anläggning. När allt är klart – och faktum är att det inte "fattas" så jättemycket – kan klubben söka SM. I teorin. Svårare i praktiken, och jag återkommer till det.

Ett skidskytte-SM i Storvreta skulle bli en publiksuccé. Det skulle handla om femsiffrigt. Jag skulle inte bli förvånad om det skulle bli över 10 000 under en "tävlingsvecka", förutsatt att vädret är det bästa.

Sedan kanske backarna kommer att betraktas som både för korta och för flacka, men det är en annan sak.

Jag tror att Svenska Skidskytteförbundet skulle lockas av ett SM utanför Uppsala, Sveriges fjärde största stad – under förutsättning att arenan är godkänd förstås.

Problemet då? Jo, SM-tävlingarna ingår numera i SM-veckan och den (vinterdelen) lär knappast Uppsala få.