Rutegård: Snart behöver vi inte skämmas

Snart har inte Uppsala något att skämmas för när det kommer till arenaförutsättningar, skriver UNT:s sportchef Mathias Rutegård efter onsdagens besked från kommunstyrelsen.

Snart har inte Uppsala något att skämmas för när det kommer till arenaförutsättningar, skriver Mathias Rutegård i sin krönika.

Snart har inte Uppsala något att skämmas för när det kommer till arenaförutsättningar, skriver Mathias Rutegård i sin krönika.

Foto: UNT-arkiv

Krönika2019-03-06 18:51

IFU Arena har blivit ett mecka för innebandy och friidrott, den nya utomhusarenan intill ger friidrotten ytterligare en dimension, nya Studenternas IP står klar 2020 och gör Uppsala till en allsvensk fotbollsstad på allvar – på detta kommer nu beslutet om en ny arena värd namnet för bland annat ishockey i Gränby.

Dessa satsningar kan sammanfattas i ett ord: Arenaboom.

Snart har inte Uppsala något att skämmas för när det kommer till arenaförutsättningar.

Man kan förstås vrida och vända på allt, men när jag börjar summera saker och ting måste vi kalla det vi just nu upplever för en arenaboom.

Under början av 2010-talet såg vi Relitahallen och SEB Usif Arena i Rosendal växa upp, vilket har förbättrat träningsmöjligheterna för bandy, racketsporter och ungdomsbasket. Men det var bara början. Under de senaste fem åren har det mesta hänt i arenafrågorna i Uppsala. Det har varit som en enda stor positiv ketchupeffekt.

Föreningsägda IFU Arena tog över efter klassiska men ack så nedslitna Allianshallen och har bildat ett mecka för innebandy och friidrott med stort ekonomiskt stöd från Uppsala kommun via hyresavtal, och när kommunens bygge av nya fotbollsarenan på Studenternas IP påbörjades för något år sedan fick Gränby sportfält snabbt sällskap av en ny utomhusarena för friidrott.

När det handlar om två av Sveriges största publiksporter, ishockey och fotboll, har Uppsala under en lång tid varit en vit fläck på arenakartan, men nu rasslar det till även där.

Visst är vi luttrade, vi som har hängt med ett tag. Ta bara turerna kring fotbollsarenan på Studenternas IP. Planerna fanns länge, men inget hände egentligen på allvar förrän Sirius fotbolls sportsliga framgångar satte tonen för debatten. När Sirius runt 2014 och 2015 började nosa på allsvenskan, med topplaceringar i superettan och allsvenskt kval som följd, satte det fart på damerna och herrarna i de kommunala korridorerna.

I september 2015 presenterade kommunen förslaget till en ny fotbollsarena vid Studenternas, något som även klubbades senare samma år. Förslaget bantades, minskades och ändrades ett par gånger under projekteringens gång, men från säsongen 2020 ska den nya fotbollsarenan – som byggs i detta nu – stå klar, för nära 500 miljoner kronor.

Hockeyns arenaprojekt tar dock priset som långbänkarnas långbänk. Redan i november 2004 var jag på en presskonferens där Almtuna IS och Uppsala kommun slog på den stora trumman i sina arenaplaner. ”Här är den, Almtuna IS och hela Uppsalas nya superarena”, skrev jag i min artikel som talade om en beräknad invigning år 2010.

Därefter har det mesta förnyats, förändrats och förhalats och vem som är att skylla vet jag inte, men huvudena att välja och vraka emellan är fler.

Det har varit så många käppar i hjulen att det är nästan löjligt att börja punkta upp dem, och själva ägandeformen kändes ibland viktigare än att faktiskt få till en anläggning.

Planen på att ett privat företag skulle bygga och driva arenan dog förra året och nu kliver Uppsala kommun in – precis som i fotbollens fall – med ett rakt besked att de ska bygga en arena för kommunala pengar, samt att den ska ligga på Gränby sportfält intill IFU Arena.

En behovs- och kostnadsanalys har gjorts, men det finns ingen skiss och inga ritningar och därmed börjar nu en tid av nya projekteringar. Oj, vad det här kommer att ta tid, säger den luttrade – men jag konstaterar bara att det finns ett beslut som säger att arenan ska stå klar runt 2023 och att kostnaden av bygget kommer att belasta skattebetalarna kring 420 miljoner.

Kritiker skulle kunna säga att de allra största arenorna inte har att göra med att skapa bättre villkor för kommuninvånarnas idrottande i sig, utan är inriktat på upplevelseekonomi och elitidrott. Vilket är sant. Men synergieffekterna går inte att blunda för. Ingen elitidrott – ingen bredd. Och vice versa. Saker och ting som är bra för samhället i stort måste få kosta.

Ny isarena i Gränby

Byggs för: I första hand ishockey och konståkning. Ska klara kraven för elitserien i ishockey, SHL.

Byggs av: Uppsala kommun.

Rymmer: 5 000 åskådare, varav 3 500 sittplatser.

Kostnad: 420 miljoner kronor.

Gränby ishallar: Byggs om och till för 63 miljoner kronor.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!