Rutegård: Fet tråkstämpel på denna bandyfest

Bandyn är den enda stora lagidrotten som alltid har avgjorts genom en enda match och sportens egen ”superbowl” är värd att bevara.

Det nya coronaviruset har lamslagit allt och fått konsekvensen att mer eller mindre samtliga stora sportevenemang i Sverige ställts in – med ett undantag: 
 Lördagens bandyfinaler på Studenternas.

Det nya coronaviruset har lamslagit allt och fått konsekvensen att mer eller mindre samtliga stora sportevenemang i Sverige ställts in – med ett undantag: Lördagens bandyfinaler på Studenternas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2020-03-20 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin är ett faktum och coronaviruset har i princip stoppat all elitidrott världen över.

Fotbollen i Turkiet och Ryssland höll ut längre än de flesta, men i tisdags pausade Ryssland sin fotboll och i torsdags kom samma besked från Turkiet.

Det nya coronaviruset har lamslagit allt och fått konsekvensen att mer eller mindre samtliga stora sportevenemang i Sverige ställts in – med ett undantag:

Lördagens bandyfinaler på Studenternas.

Förra helgen kom beskedet att bandyfinalerna, som normalt lockar runt 18 000 åskådare, kommer att genomföras både på dam- och herrsidan, dock utan publik.

Västerås SK vs Skutskär och Edsbyn vs Villa-Lidköping inför tomma läktare.

Rätt eller fel att genomföra matcherna trots tomma läktare? 

Det är som att välja mellan pest eller corona.

Att skjuta upp finalen till någon sommarmånad var uteslutet. Att spela en SM-final i början på nästa säsong var fullständigt orimligt. Och att avsluta en säsong utan att kora en mästare känns ju sisådär.

Bandyn är den enda stora lagidrotten som alltid har avgjorts genom en enda match och sportens egen ”superbowl” är värd att bevara. 

Men att det blir ett och annat ”b-betonat”-uttryck över det hela ska inte undanhållas. Tomma läktare och finallag som kommer behöva tid på sig för att få fart i både tanke och fötter.

Olustkänslan är dessutom påtaglig hos Edsbyns klubbchef Stefan Karlssons som för TT berättar att tankarna är på annat håll i första hand.

”Vi ska spela en bandymatch, det ser det ut som att vi ska göra. Det är klart att det är många saker som far igenom huvudet. Vad som är rätt eller fel är svårt att säga. Men det hinner fortfarande hända saker. Sedan om det blir match eller inte, vi har i alla fall ställt in oss på match”.

Västerås SK:s tränare Olle Wiberg är mer lättsam i sin kommentar:

”Först och främst följer vi de direktiv som vi har fått och vi vidtar så mycket försiktighet vi kan. Vi hoppas kunna skänka lite glädje till de som sitter hemma i soffan och tittar även om det inte kommer vara någon publik på plats”

Nej, det kommer inte direkt osa bandyfeeling över lördagens matcher. Många av spelarna hade nog dessutom gärna velat vara kvar inomhus någonstans, rent spelmässigt – och om inte finallagen hittar den där on-knappen är det hög riskfaktor för en fet tråkstämpel på denna finalfest.

Utan 18 000 kroppshyddor på plats avslöjas dessutom finalarenans stora minus, Studenternas verklighet som en enda stor byggarbetsplats.

Ett besked om bandyfinalernas vara eller inte vara lät dröja på sig. Dialogen mellan Svenska bandyförbundet och Uppsala kommun drog ut på tiden och jag kan nästan höra dem prata.

Anledningarna var fler, men handlar framför allt om en sak: Pengar.

Uppsala kommun betalar 4,5 miljoner kronor om året för att få bandyfinalerna till Uppsala, men inte sjutton var det 180 minuters bandyspelande inför tomma läktare de köpte in.

De turistekonomiska effekterna uteblir nu helt för Uppsala, där kommunen nu förlorar runt 10 miljoner kronor.

Efter 22 raka SM-finaler i Uppsala mellan 1991–2012 försvann bandyfinalerna för två år i Solna och tre år i Stockholm. SM-finalerna var tillbaka i Uppsala 2018 och Svenska bandyförbundet skrev då ett treårsavtal med Uppsala, med option om ytterligare två finalår. 

Ska vi gissa att årets uteblivna fest ger Uppsala chansen att arrangera bandyfinalerna ytterligare två år? Som ett plåster på såren?