Svensk idrott vimlar av personer som satsat stora pengar i sina favoritlag. Det mest uppseendeväckade exemplet torde vara byggherren Percy Nilsson i Malmö. Han "köpte" två SM-guld till Malmö IF på 90-talet.
Inte ens storklubben Färjestad, med Kjell Glennert i spetsen, hade något att sätta emot när Nilsson öppnade plånboken och lade beslag på Karlstadklubbens bästa spelare.
Mindre exempel är när "oljemannen" Torbjörn Törnqvist såg till att AIK gick från ingenting till SM-final i bandy på bara några år. Eller när en företagare såg till att landslagsstjärnorna Per Hellmyrs och Daniel Berlin lämnade Ryssland för att spela bandy i Bollnäs. Allt med ett mål: att spela SM-final och helst vinna guld.
En liknande satsning gjorde Owe Bergström på 60-talet.
Han satsade hela sin förmögenhet på Sirius – och lyckades med sitt första mål: att ta Sirius från tvåan till allsvenskan. Detta genom att köpa ihop ett lag. Bergström hoppades att Uppsala kommun skulle haka på och bygga ut Studenternas, men så blev det inte riktigt, och det dröjde inte många år förrän Sirius spelade på fotbollens bakgård.
Bengt Ågerup (Sirius Fotboll), Niklas Zennström (Uppsala Basket) och Ulf Rosén har bara en sak gemensamt med ovanstående personer: pengar.
Hos dessa tre, speciellt Zennström och Rosén, är ledorden långsiktighet och utbildning och inte att spendera miljontals kronor på dyra spelare med feta lönekuvert. Bengt Ågerup lade initialt in stora belopp i Upplands spelarutveckling AB, något som lade grunden till att Sirius långsiktigt kunde sikta mot allsvenskan.
De som eventuellt har kritiserat Ulf Rosén för det som hände med damlaget i Almtuna ska veta en sak: utan hans insats hade Almtuna gått i konkurs. Garanterat.
Almtuna har varit illa ute ekonomiskt tidigare, men de senaste åren har varit utan dess like. Rosén har lagt in 25 miljoner kronor och ändå håller klubben näsan nätt och jämnt ovan vattenytan.
När kritiken växte efter Almtunas avgiftshöjningar för J20 och J18 fick säkert Rosén klä ett visst skott. Men utan hans pengar hade det inte förekommit någon kritik alls, för vid det laget – när avgiftshöjningarna var ett faktum – hade nämligen Almtuna varit en vit fläck på den svenska ishockeykartan.
Ulf Rosén talar om utbildning och långsiktighet på både dam- och herrsidan – och det gör han helt rätt i.