Det fanns en tid när det spelades (herr)hockey bakom varje buskage i Uppland. Uterinkar och naturis. Vajande lampor i blåsten och snö som föll ned på isen när glödlamporna blev varma.
Hur många klubbar hade ishockeysektioner under 1960-talets mitt? Hur är det idag?
Vi har besökt IFK Dannemora/Österby, där ishockeyn försvann när konkurrenterna fick konstis. Men vi skriver också om utvecklinigen på dam- och flicksidan. En verksamhet som växer. Det har blivit något av en "tjejboom".
En förening som satsar lika hårt på damhockeyn som på herrhockeyn är SHK, en sammanslagning mellan Skärplinge, Hållnäs och Karlholm. Vi ställer också frågan hur sammanslagningen har fungerat? Var det nödvändigt för att rädda hockeyn i de norra delarna av Tierps kommun?
Ishockeyn engagerar oavsett om det är landsbygd, större samhällen eller storstad. Ett exempel är Östervåla, som en gång – faktiskt inte alltför länge sedan – var nära att nå hockeyallsvenskan. UNT har besökt Lundahallen och familjen Norstedt. Pappa och tre söner. Läs deras historia.
Sedan finns det klubbar som har satsat – och fallit. Bästa exemplet är nog Uppsala Hockey, som med rekordfart tog sig från småserierna till allsvenskan.
Framtiden skriver vi också om. Här får upplänningen och förre Tre Kronor-basen Claes-Göran "Myggan" Wallin frågan: kommer Uppland någonsin att få ett SDHL- eller ett SHL-lag? Vad måste göras?