Hashtaggen #metoo sköljer över världens sociala medier just nu och används i syfte att uppmärksamma sexuella trakasserier. Av män. Mot kvinnor.
#metoo-explosionen visar vilka uppenbara problem det finns och här känner jag personligen att idrotten inte kommer undan. Majoriten av våra ungdomar är kopplade till någon form av idrottslig verksamhet under sin uppväxt och här finns ett större ansvar att ta än vad som görs i dag. Öppna dörren till omklädningsrummen och släpp in rätt värderingar.
Jag personligen har ingen egen aktiv idrottskarriär att skryta över, men jag lever för och med idrott och vet hur det kan låta. Idrott är dessutom så mycket mer än bara elit. Jag vet hur grupptryck fungerar. Jag debuterade i ett seniorlag endast 14 år gammal och åkte med på bortamatcher till Åland bland annat.
Ja, ni hör. Och fattar.
Grabbjargongen kan vara total och problemet är killar i grupp och var kan man hitta killar i grupp? Jo, bland annat i omklädningsrummen.
Nu vill ett par initiativrika ungdomar från Finspång förändra kulturen i just omklädningsrummen. Machokulturen, om ni så vill.
Shanga Aziz, 18, och Rogiero Silva, 17, startade projektet ”Locker room talk” inom Ung företagsamhet och det är ett lysande projekt rakt igenom.
”Att arbeta med jämställdhet står i alla sportklubbars värdegrund, men de har sällan några verktyg att arbeta med det på riktigt. Vi förser lagen med verktyg och det nappade Riksidrottsförbundet på som vi i dag samarbetar med”, säger Shanga Aziz.
Det som sägs i omklädningsrummet tas också med ut från omklädningsrummet.
”Det här är ett viktigt område, om vi inte tar tag i det nu kommer unga killar växa upp till män med skev kvinnosyn och rent allmänt dålig värdegrund”, förklarar Rogiero Silva.
Idén bygger på att åka ut till sportklubbar och träffa 10–14-åriga pojkar i omklädningsrummen för att prata om jämställdhet och schyssta attityder och dessutom göra det genom ett par VR-glasögon där tittaren förflyttas till ett riktigt omklädningsrum och fick höra och se pojkar i 12-årsåldern tala om varandra och tjejer i nedvärderande termer som ”hora” och ”bögjävel”.
Det som i september 2016 upplevdes som en kul idé har utvecklats till ett jätteprojekt där de i Sverige utsågs till årets UF-företag och i den europeiska motsvarigheten belönades med en andraplats. Nu har både Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet tagit ”Locker Room Talk” under dess vingar. Initiativet ligger rätt i tiden.
”När vi startade detta trodde vi att det skulle vara svårt att nå ut, eftersom det handlar om en ganska svår fråga som jämställdhet bland män. Men det har blivit tvärtom, vi har träffat över 80 klubbar på tio månader och det finns ett oerhört stort intresse från klubbar, förbund och ledare för detta”, berättar Shanga Aziz.
Idrottsvärlden är absolut inte alldeles grå bara för att jag skriver detta i dag, men det gäller att vara vaksam. Debatt är dessutom bra, debatt är nödvändigt och det går sakta men säkert framåt ju mer frågan aktualiseras.
Snacket i omklädningsrummen kan medföra obehagliga konsekvenser och det är i grunden en ledarfråga. En vuxenfråga. En föräldrafråga. Men framför allt en utbildningsfråga.
Det finns redan i dag många goda exempel på arbeteten som sker i Uppland som är värda att lyfta fram, och just nu vet jag att Madeleine Andersson, idrottskonsulent på Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Uppland, driver ett projekt som handlar om just grunderna i begreppet ”värdegrund”, som rör både ungdomslag från Sirius fotboll och Almtuna IS.
– Man måste bryta ned vad som sägs på planen, i omklädningsrummen och i den miljö som de verkar i, och betona vad de faktiskt säger. Killar kan skrika ”hora” utan att förstå innebörden, säger Madeleine Andersson om sitt arbete ute i omklädningsrummen.
– Första gången man sitter ned med med killarna blir de tysta. Vi är ju schyssta, tänker dem. När man träffar dem tredje gången är alla med på tåget. Jag tror inte att man kan generalisera detta till någon specifik idrott. Det här finns överallt och det jag kan säga är att om man utbildar detta en gång per år i en grupp kan man hålla detta problem borta. Information är a och o, säger Madeleine Andersson.
Precis så är det.
Ta det ansvaret, ni alla härliga idrottsklubbar. Sök projektpengar, våga satsa, tänk om. Få av era ungdomar kommer att ta steget och bli elitidrottare, men alla kommer garanterat att växa upp och bli en del av den vuxna världen.
Öppna dörren till omklädningsrummen och släpp in rätt värderingar.