Bandyn riskerar att förlora sin "super bowl-känsla"

Jag var länge en utomhusivrare. För känslans skull. Men det var länge sedan jag ändrade mig: Bandy ska spelas inomhus. Men det är en annan bandyfråga som gör mig rejält kluven.

39 000 åskådare på Frienda Arena 2013. Final mellan Hammarby och Sandviken. Men det är nog orealistiskt att det kan nli sådant publiktryck igen på en bandyfinal.

39 000 åskådare på Frienda Arena 2013. Final mellan Hammarby och Sandviken. Men det är nog orealistiskt att det kan nli sådant publiktryck igen på en bandyfinal.

Foto: JOEL MARKLUND

Krönika2024-02-01 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag börjar med några korta meningar om inomhus- eller utomhusspel.

Om alla lag spelat utomhus – och om reglerna stoppade något annat – så hade jag utan tvekan stått bakom utomhusspel. Att Sverige då skulle tappa internationellt (mot Ryssland) bryr jag mig inte om. För mig handlar bandyn om ”den svenska ligan."

Men som det ser ut nu kommer de lag som står utan hall att försvinna från elitkartan. I det här avseendet är Sirius en typ av hybrid eftersom man har träningshallen på Gränbyfältet.

Detta om inomhus- och utomhusspel.

Det som gör mig brydd – eller rejält kluven som jag skrev i början av krönikan – är SM-finalernas vara eller icke vara i den klassiska formen: en final.

Jag förstår helt varför SM-finalerna flyttades från Studenternas, en arena som förstörts av klåfingriga politiker och som gjort det i princip omöjligt att arrangera en final. Jag tycker synd om Sirius, som får jaga råttor med fällor på Studan i stället för att fokusera på bandyn.

Med andra ord: Studenternas kan vi nog glömma när det gäller framtida finaler.

Nu ska SM-finalerna spelas i Västerås med utmärkta sportsliga förutsättningar, men sen då? Arenan tar ungefär 8 000 åskådare (säkert 6 000–7 000 vid en högriskfinal mellan VSK och Hammarby, dock orealistiskt nu) och det kommer nog inte att bli någon ”bandyns super bowl” i ABB, en typ av final som det faktiskt har varit under tidigare finaler – och ja, för det (”super bowl”) kanske det krävs utomhusspel på en stor arena, för känslans skull. Bara Friends och Tele2 skulle vara alternativ.

Vad ska man då göra?

Kanske ska SM-finalerna, dam och herr, spelas i bäst av fem matcher, eller bäst av sju – och det är på den här punkten jag är så kluven. Bra för finalklubbarna, som skulle tjäna rejält med pengar, men finalkänslan – i alla fall för alla utom de inblandade supportrarna – skulle försvinna. Bandyfinalen blir ingen ”happening.”

Så vad är mitt förslag? Om bandyfinalen ska fortsätta att spelas i Västerås så föredrar jag nog ett annat upplägg och då är det bäst av fem (eller sju) matcher som gäller. Men kanske ändrar jag mig när jag har fått uppleva vårens final i ABB Arena. Västerås måste ju få chansen…

De andra stora bandyarenorna, som Sandviken, Vänersborg och Lidköping, är lyxigare och ger ett mycket mer ombonat intryck än Västerås, men publikkapaciteten – som ligger runt mellan 4 000 och 5 000 – är för dålig.