Sjukdomar, tävlingar och schemakrockar gör att endast tre åkare övar denna dag. Träningen i Uppsala allmänna konståkningsklubb är redan igång när vi kommer till Gränby ishall.
– De tränar elva timmar på is per vecka och till det läggs minst en timme markträning varje dag, berättar Anki Niklasson. De som går en nationell idrottsutbildning (NIU på Celsiusskolan) kan dessutom ha ytterligare tider under skoltid. Ibland byter man ut några pass för att det ska passa bättre med annan undervisning.
Det är svårt att kombinera en satsning på konståkning med någon annan idrott.
– Den skillnad som vi ser nu gentemot tidigare år, är att det är så mycket sommarträning. Snart är ingen årstid ledig, säger Anki Niklasson.
– Förut stängde hallarna i mars eller april, tillägger Isabelle Nylander. Nu har vi ju is till sista maj. Därefter har vi sommarläger i juni, ibland ytterligare ett i augusti.
Vad blir effekterna av detta förtätade årsschema?
– Risken ökar att åkarna bränner ut sig. Det är inte alls bra, understryker Anki. Lämpligast vore att ha flera kortare uppehåll, hellre än ett långt.
– Som tränare var man tidigare säsongsanställd. Nu jobbar man heltid året runt, konstaterar Isabelle.
Under vårt samtal håller de båda tränarna ett vakande öga på vad åkarna gör. Det ropas kommentarer ut över isen: Sträck på bakbenet! Smärre justeringar görs och nya hopp produceras.
– Vi hoppas att kunna vara med på SM men då måste vi först ha åkare i elitserien, svarar bägge.