Den nya ishallen är snart klar. Ansvariga tror att verksamheterna kan börja använda den i mars 2025. Alla skridskosporter på Gränbys sportcenter kommer att gynnas av initiativet men konståkarnas behov står först på listan.
– D-hallen är utrustad mer specifikt för konståkning men procentuellt får alla sporter lika mycket nytta av detta och lika många fler istider, säger Mikael Johansson, projektledare för idrottsanläggningar på Uppsala Kommun.
En konståkningsanpassad ishall kan exempelvis innebära reglage för att ställa in rätt temperatur på isen och säkerhetsanordningar som möjliggör träning av nya hopp.
Elias Sayed tränar, tillsammans med sin syster Nora, i elitgruppen för Uppsala skridskoklubb. I maj 2020 valde syskonen att byta till Enköping för bättre träningsförutsättningar men i augusti 2024 bytte de tillbaka. Deras pappa Mosa Sayed pratar gott om Gränbys ishallar och de goda träningsförutsättningarna.
– Med D-hallen som snart öppnar kan det skapas möjligheter för konståkningen motsvarande den högsta internationella standarden även för toppelitåkare, säger han.
Elias tränar flera gånger om dagen och det är svårt att få tid på isarna. Under dagens tredje träningspass ska han dela isen med 20 till 25 konståkare.
– Det kommer hjälpa mig väldigt mycket med den nya hallen för jag tar ganska mycket plats när jag åker. Det händer ofta att man krockar, säger han.
Även Anki Niklasson, huvudtränare för Uppsalas allmänna konståkningsklubb, ser positivt på den nya ishallen.
– Vi tror att detta kommer underlätta jättemycket för oss, säger hon.
Ett gäng julklädda konståkare går ut på isen. Det är två olika grupper, med varsin tränare, som samsas om utrymmet denna timme.
– Vi har otroligt trångt under nästan alla våra lektioner. Tiden räcker inte så vi måste få in så många grupper som möjligt på isen samtidigt, säger Anki Niklasson.
Ishallen är klar i förtid men Anki Niklasson känner att hon har väntat länge nog. Föreningslivet har efterfrågat fler isytor i kommunen i många år.
– Initiativet är väl från oss egentligen. Det har varit en lång process och det tog lång tid att få politikerna att förstå, säger hon.
År 2019 togs en behovsanalys fram för Gränbys ishallar. På behovslistan fanns en ny ishall med fokus på träning uppskriven. Projektet drivs idag av Uppsala arenor och fastigheter på uppdrag av Uppsala Kommun.
– Får vi fler barn och ungdomar bort från gatan och in på våra idrottsanläggningar så är varje miljon en bra investering, säger Dag Söderberg, distriktidrottschef för RF-sisu Uppland som jobbar för att fler människor ska få plats inom idrottsrörelsen.
Upplands idrottsförbund uppger att de allmänna skridskobanorna har minskat de senaste åren. Allt färre barn och ungdomar lär sig åka skridskor. Därför är de tacksamma för alla nya isytor som tillkommer.
– Jag tror personligen att intresset ökar för den typ av verksamhet som man väljer att satsa på, säger Dag Söderberg.
Uppsalas allmänna konståkningsklubb har väntelista på nybörjargruppen för vuxna men har ännu inte behövt neka någon en plats i tävlingsgrupperna.
– Vi skulle faktiskt behöva börja göra det nu om det skulle vara fler som söker till oss men med nya ishallen tror jag att vi kommer klara oss, säger Anki Niklasson.