Jokinen bytte klass – vann ändå

I fjol nådde han längst i juniorklassen. I år vann hemmafäktaren Simon Jokinen seniorklassen i Uppsala cup, som avgjordes i Fyrishov.

7 november 2014 13:36

På förhand var det mest snack om Uppsalaveteranen Tomas Lundblad, 47 år, och hemmaklubbens supertalang Linus Islas Flygare, 16 år, om vem som skulle ta hem seniorklassen i Uppsala cup i värjfäktning. Men när klingorna hade tystnat stod 19-årige Simon Jokinen där högst på prispallen efter 15–11 i finalen mot Djurgårdens Jean-Baptiste Jouffray.

– Det kändes kontrollerat i början, sedan tappade jag lite fokus och han tog in lite innan jag slappnade av och gjorde ett sista ryck, säger Jokinen som ursprungligen kommer från Börje-trakten och går på fäktningsgymnasiet i Uppsala.

Var det här din största seger hittills?

– Nja, när vi vann NM-silver med Uppsalas juniorlag rankar jag nog högre, men sedan kommer det här.

Tränaren Sofie Larsson var dock inte förvånad över att Jokinen vann. Hon vet vilka framsteg han har tagit på sistone.

– Om Simon vill har han en lysande framtid som fäktare, säger hon vars klubb om några veckor ska delta i lag-SM.

Tomas Lundblad åkte ut i semifinalen mot Jouffray, medan det tog stopp redan i kvartfinalen för Linus Islas Flygare i och med 14–15-förlusten mot Dhurgårdens Carl-Johan Eriksson.

I damsenior-klassen gick Uppsalas Ida Eriksson (ursprungligen från Örebro) till final. Väl där blev det förlust mot Karlskronas Linda Kembring med 12–15.

– Det var överraskande att jag gick så långt. Det här var min första tävling på två och ett halvt år, säger Eriksson som alltså har haft ett uppehåll.

Vad säger du om finalen?

– Jag trodde att jag hade det ett tag, men så blev jag för feg. Man måste gå hundra procent för att vinna.

Hemmastjärnan och landslagsfäktaren Henrik Jarl kom inte till start då han är på världscupen i Köpenhamn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!