Så jämställt är idrottsuppland

17 idrottsföreningar av 21 domineras av män i sina styrelser. Ingen förening är helt jämställd när det kommer till fördelningen män respektive kvinnor. UNT sporten har granskat jämställdheten i Upplands idrottsföreningar.

Granskning. 17 av 21 idrottsföreningar i Uppland domineras av män i sina styrelser.

Granskning. 17 av 21 idrottsföreningar i Uppland domineras av män i sina styrelser.

Foto: Tomas Lundin

Jämställdhet2017-08-10 05:00

Tidigare har UNT kunnat berätta att hela 80 procent av sponsorpengarna som betalas ut till svenska idrottsföreningar är ämnade till herrlag. Sportens granskning av 21 idrottsföreningar i Uppland visar nu att 17 styrelser domineras av män. Ingen förening är helt jämställd när det kommer till andelen män respektive kvinnor och en förening, Gusk, har noll kvinnor i sin styrelse.

– Det är ingen kvinna som är intresserad, det är det som är problemet. Jag har varit med i Gusk sedan 1968 och har sett hur intresset minskat inom föreningslivet. Jag är orolig för hur det kommer att se ut i framtiden, säger Kenneth Ågren, ordförande i Gusk.

Tror ni att det påverkar ert jämställdhetsperspektiv på något sätt i föreningen?

– Nej det tror jag egentligen inte, jag hoppas att det inte är så. Vi försöker satsa på både flickor, pojkar, damer och herrar. Men naturligtvis vill jag ha in flera kvinnor och människor med invandrarbakgrund i styrelsen, säger Kenneth.

Trots att Gusk har en styrelse bestående av endast män tror Kenneth att en jämn fördelning av män respektive kvinnor skulle vara bra.

– Det är alltid bra, det berikar diskussionerna då vi ser saker på olika sätt, säger han.

Utöver Gusk har åtta andra föreningar endast en kvinna i sin styrelse, där övriga fem till åtta styrelsemedlemmar är män. Styrelsen består därför av över totalt 80 procent män. Där ingår storklubbarna som Almtuna, Sirius fotboll, Sirius Bandy och Uppsala Basket.

– Det är synd att det ser ut så, självklart är det önskvärt att få in fler kvinnor, säger Daniel Fixelius, ordförande i Uppsala Basket.

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på men jag tycker att vi har ett ansvar, att jobba aktivare för att attrahera fler kvinnor och göra det mer intressant att tacka ja. Det är valberedningarna som sitter på makten och det finns ett jobb att göra.

Uppsala Basket dam är den förening som procentuellt sätt har flest kvinnor i sin styrelse med 75 procent. Henrik Johansson, ordförande, är övertygad om att det skulle gynna alla klubbar att ha en större andel kvinnor i beslutsfattande positioner.

– Vi ser saker med olika ögon och har olika erfarenheter, en större jämställdhet skulle gynna idrotten på alla sätt, säger han.

Henrik tror att anledningen till att kvinnor inte vill sitta i en styrelse är för att idrottsvärlden fortfarande är väldigt mansdominerad.

– Det kan vara så att kvinnorna ser styrelsen som en manlig värld där man inte släpps in, säger han och fortsätter:

– Men skulle man öppna upp för fler kvinnor så tror jag fler skulle kunna tänka sig att vara engagerade i föreningslivet. Man måste jobba för det men också våga släppa in kvinnorna i den här ”gubbvärlden”.

Tycker du att kvotering är ett bra sätt att åstadkomma en jämn könssammansättning?

– Tills vi uppnår fullständig öppenhet i vilka som väljs in i våra styrelser så är det troligtvis ett krav då för många duktiga kvinnor hamnar utanför. Men självklart hoppas jag att vi inte behöver ett sådant verktyg i framtiden, säger Henrik Johansson.

En annan förening, där sex av nio styrelsemedlemmar är kvinnor, är Uppsala Skridskoklubb (USK) och har på så sätt 67 procent kvinnor i sin styrelse. Men vad som verkligen utmärker USK är att just Lill Sandberg sitter på ordförandeposten. I de övriga 20 föreningar är det endast 3 stycken kvinnor som sitter som ordförande.

– Jag tror att kvinnor är rädda för att ta på sig den posten. Som ordförande är man den yttersta. Jag hade aldrig valt att sitta som ordförande om jag inte hade den erfarenheten yrkesmässigt, säger hon.

Så ser fördelningen ut:

KFUM Uppsala Basket:

25% män – 75% kvinnor

Uppsala Skridskoklubb:

33% män – 67% kvinnor

GF Uppsala Flickorna:

43% män 57% kvinnor

OK Linné:

44% män – 56% kvinnor

Upsala Simsällskap:

60% män – 40% kvinnor

Uppsala Judoklubb:

60% män – 40% kvinnor

IK Uppsala Fotboll:

60% män – 40% kvinnor

IK Sirius Innebandy:

71% män – 29% kvinnor

UIF Boxning:

71% män – 29% kvinnor

Fyrisfjädern:

75% män – 25% kvinnor

Uppsala SpSK:

75% män – 25% kvinnor

Uppsala HK:

77% män – 33% kvinnor

Storvreta innebandy:

80% män – 20% kvinnor

IK Sirius Fotboll:

83% män – 17% kvinnor

Almtuna IS:

83% män – 17% kvinnor

Upsala Cykelklubb:

83% män – 17% kvinnor

Uppsala Basket:

83% män – 17% kvinnor

Upsala Fäktning:

86% män – 14% kvinnor

IK Sirius Bandy:

88% män – 13% kvinnor

UIF Friidrott:

88% män – 13% kvinnor

Gusk:

100% män – 0% kvinnor

Fotnot: Styrelserna är hämtade från respektive förenings hemsida i slutet av juni 2017, vi reserverar oss för ändringar i styrelserna sedan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!