Jagar revansch och SM-guld

Junior-VM var säsongens stora mål för Åsa Linde men turneringen gick inte som hon hoppats på. I helgens SM tänker Sverigeettan ta revansch och förhoppningsvis sitt första guld.

22 april 2017 09:32

I en sal i de äldre delarna av Fyrishov tränas det för fullt. En av fäktarna är Åsa Linde som vässar formen inför helgens SM och får tips av sin tränare Sofie Larsson.

− Jag körde några lättare pass förra veckan men det är nu som jag verkligen ska komma tillbaka till min bästa fäktning, säger Åsa Linde.

Åsa började fäktas för Upsala Fäktning i slutet av augusti och flyttade samtidigt till Uppsala för att satsa på sporten.

− Jag kände att Upsala var den bästa klubben för mig och jag blev bra välkomnad direkt. Det har funkat jättebra såhär långt och jag känner att jag utvecklas, säger Åsa Linde.

I samband med flytten började Åsa även studera till byggnadsingenjör på universitetet på heltid vilket hon kombinerar med sin sportsatsning.

− I bland är det svårt att hinna med båda sakerna men jag tycker att det funkar bra. Det händer att jag får stå över vissa träningar eftersom det är föreläsning eller något annat med skolan men då tar jag igen det senare i veckan, säger Åsa Linde.

Åsa kommer närmast från junior-VM som arrangerades i början av april i Bulgarien. Där gick det inte som förväntat och hon slutade på 52:a plats efter att ha åkt ut 64-tablån mot en högt rankad italienska.

− JVM var mitt stora mål för säsongen och därför var det tråkigt att det inte gick som jag ville. Jag gick in med inställningen att vinna men hittade inte fäktningen i början av tävlingen, därför fick jag dålig ranking och mötte svårt motstånd tidigt i turneringen.

För att samla kraft och ladda batterierna tillbringade Åsa förra veckan i sin gamla hemstad Kungsbacka för att bland annat simma och promenera. Hon återvände till Uppsala i onsdags för den sista träningen inför SM där hon hoppas ta revansch från JVM men även sitt första SM-guld.

− Jag ska göra allt för att vinna och tror att jag har ganska stora chanser att göra det. Jag är en jobbig fäktare som jagar motståndaren och förhoppningsvis kan jag utnyttja det ännu mer under SM.

Förra året slutade Åsa trea i SM och innan dess har hon åkt ut i kvartsfinal två gånger men nu siktar Uppsalafäktaren på en förstaplats.

Till SM kommer Åsa som högst rankad i Sverige på seniorsidan trots att hon är bara 20 år gammal och gör därmed sin sista säsong som junior.

− Det ska faktiskt bli rätt skönt att gå över till seniornivå och inte köra dubbla klasser. Det blir svårare motstånd eftersom seniorerna har mer erfarenhet men förhoppningsvis kan jag komma med mycket energi och etablera mig mer på seniornivå både i Sverige och internationellt.

Tidigare under säsongen tog hon sitt tredje guld på junior-SM och kom på trettonde plats i junior-EM – där hon tog brons 2015 – efter förlust mot blivande segraren.

− Säsongen har gått lite i vågor, vissa stunder har varit bra och jag har känt mig på gång med fäktningen medan det har varit upp och ner vid andra tillfällen.

Åsa började fäktas när hon runt elva år och fastnade snabbt för sporten. Adrenalinet som kom när hon fäktades gav en häftig känsla och hon började tävla ett halvår efter att hon provat på fäktning.

− Förhoppningsvis kan jag få samma härliga känsla av adrenalinet och hur det pumpar i kroppen under SM. Det vore skönt att kunna ha totalt fokus under fäktningen.

Fäktning är en OS-gren som är indelad i tre vapen; värja, florett och sabel. En värja väger cirka 750 gram och är det tyngsta av de tre vapnen. Värjan är ett stötvapen. Längst ut på klingan sitter en spets som trycks in när någon blir träffad. Träffen indikeras genom en lampa som börjar lysa. Reglerna för värjfäktning är enkla – det gäller att träffa först. Om båda fäktarna träffar samtidigt får båda poäng.

SM i fäktning

Avgörs 22–23 april i Örebro. Åsa Linde tävlar i värja under söndagen och deltar gör även flera andra deltagare från Upsala Fäktning. På herrsidan tävlar bland annat Linus Islas Flygare under lördagen i värja och han är rankad trea i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström