"Jag tror vi kan överraska positivt"

Fjolårssäsongen var blytung och nu tippas Almtuna åter bli ett bottenlag av såväl experter som tränare. "Jag tror inte de har så bra koll på oss".

De allsvenska tränarna 2019/20.

De allsvenska tränarna 2019/20.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ishockey2019-09-16 15:56

För ett år sedan hade Almtuna en kanonsäsong och en fjärdeplats precis bakom sig. De samstämmiga tipsen då talade om en sjätteplats. Det slutade i stället i kvalserien och först en degradering innan man fick en friplats tillbaka. På årets hockeyallsvenska upptakt var tongångarna annorlunda. Såväl tv-experterna Mike Helber och Harald Lückner som de samlade tränarna håller Almtuna fört som tolfte bästa lag –  av 14 – i serien. Det betyder dock att man ska slippa kvalserien i år.

– Det är ganska förväntat med tanke på ingångsvärde och ekonomisk situation, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson som tror att tipsen gällande hans lag kommer vara fel.

– Jag tror inte de har så bra koll på oss utan att vi kan överraska positivt. Vi kan nog nypa många segrar och poäng på att lagen inte tar oss på allvar, fortsätter tränaren.

Almtunas kvalseriekonkurrent i våras, Kristianstad, och Tingsryd tippas av tränarna vara de två som får spela negativt kval framåt vårkanten. En enkät bland de hockeyallsvenska fansen visar att det är låga förväntningar på Ais. Enligt fansen blir Uppsalaklubben ett av de två lagen i kvalserien.

Men allt var inte bara negativt. För de som gör upp på isen, det vill säga spelarna, tror att Almtuna är ett av de lag som kan komma att överraska positivt i vinter. 17 procent av de tillfrågade spelarna valde Almtuna som säsongens mest positiva överraskning. Bara Kristianstad fick fler röster.

Kanske ligger Almtunas försäsong till grund för det. För Ais har en resultatmässigt bra sådan bakom sig. Till exempel har man slagit allsvenska konkurrenterna Västerås och Vita Hästen.

– Vi har mätt oss mot Västerås och Timrå (förlust efter straffar) och jag tror det är viktigt för gruppen att ha fått med sig några segrar, säger Almtunatränaren Gudmundsson.

Almtunakaptenen Per Svensson var också på plats på upptaktsträffen. Han var inte förvånad över tipsen från till exempel tränarhåll utan att det var som förväntat. Skulle Ais hamna i bottenskiktet även denna säsong är laget mer förberett på det än vad man var förra säsongen.

– Samtidigt är det bara sex spelare som är kvar och har den erfarenheten från förra året, säger Svensson.

De lag som förväntas tillhöra den absoluta toppen den kommande säsongen, av såväl experter som tränare, är Timrå, Modo, Västerås och Björklöven. 

Almtunatränaren Martin Gudmundsson fick se sitt lag bli tippat i botten.
Almtunatränaren Martin Gudmundsson fick se sitt lag bli tippat i botten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!