Och hetluften är vad som gäller för Almtuna och Djurgårdsikonen Falk den närmaste tiden. Laget parkerar under det streck som innebär negativt kvalspel med 14 omgångar kvar av årets allsvenska. Under sin två år som assisterande tränare i Södertälje var han med om både spel i toppen och botten. Efter fjolårssäsongen blev det klart sent att han och SSK skulle gå skiljda vägar och marknaden var inte då den bästa för en tränare. Därför har han, som han säger, legat lågt denna säsong. Fram till nu. Nu har han och Ais sportchef Björn Danielsson alltså kommit fram till en lösning där Falk blir huvudtränare för Almtuna resten av denna säsong och även nästa.

– Jag och "Björne" har pratat lite löst under en tid men det har inte varit skarpt läge, men sedan har det gått snabbt på slutet.

Hur bra koll har du på Almtuna?

– Jag har blivit informerad om hur truppen är och hur den fungerar. Själva truppen tycker jag att jag har bra inblick i.

Nu gäller det att få truppen att prestera under slutdelen av säsongen. Almtuna har fyra raka förluster och behöver få till en förändring så snabbt det bara går.

– Först och främst handlar det om att få till prestationerna, att hitta en jämn hög nivå. Kapaciteten finns i truppen och hos spelarna. Kan vi bara hitta en bra nivå känner vi att vi har chans att vinna matcherna. Det är klart att vi tittar uppåt, säger 47-årige Falk som kommer att pendla till Uppsala från hemmet i Mälarhöjden.

I nuvarande Ais-trupp har han spelat ihop med Stefan Lassen och tränaren Marcus Ragnarsson, som nu får ta ett kliv nedåt och bli assisterande tränare tillsammans med Martin Gudmundsson.

– Jag tror ingen i Almtunas organisation runt a-laget är nöjd med det som varit. Nu får man en bra chans till revansch under de sista matcherna. Alla är så proffsiga att man ser utmaningarna i det och jag vet ju att "Ragge" är ett fullblodsproffs, säger Falk om att "ta jobbet" från en tidigare lag- och rumskamrat.

Vad är du för typ av tränare och ledare?

– Det gäller att ha energi och jobba hårt med spelarna. Får man en hög nivå av energi blir det en kraft i truppen och i laget. Sen har jag ju mina trix till höger och vänster. Jag har en ganska lättsam ledarstil. Jag ställer krav på spelarna men de kommer veta vad som gäller och det underlättar att det blir tydliga roller. Det är extremt viktigt att alla köper sina roller och vill vara med och bidra.

Hur än denna säsong slutar har Nichlas Falk alltså kontrakt med Almtuna även över nästa säsong. Att det var mer än bara en korttidsöverenskommelse var viktigt för att "Falken" skulle vilja hoppa på uppdraget.

– Det var viktigt att få tid. Då finns det ett mål att jobba efter. Jag kände att ska jag hoppa på det här ville jag ha nästa år också och då vara med från början. Nu är det ett byggt lag redan.

Han kommer att träffa spelarna i Almtuna för första gången på torsdag i samband med sin första träning med laget. Sedan står han i båset i hemmamatchen mot Pantern på fredag kväll.