”Jag hann tänka på Ivan Turina”

Han är inte bara lagkapten i Sirius. Niklas Busch Thor är även gift med en blivande partiledare och ska bli pappa för första gången i maj. Men premiären i superettan missar han på grund av hjärtproblem.

23 mars 2015 17:59

Den här intervjun skulle egentligen ha gjorts i förra veckan. Men dagen innan fick jag beskedet att Niklas Busch Thor var sjuk och att han var tvungen att ställa in och att vi fick ändra tid. När vi sågs i måndags så visade det sig att anledningen till flytten var en helt annan än en förkylning. Den var betydligt allvarligare än så. Siriusspelaren hade med en och en halv vecka kvar till seriestart drabbats av oväntade hjärtrusningar.

– Jag hann få alla möjliga tankar natten innan jag skulle undersöka mig på sjukhuset, men jag kände inte att jag skulle dö. Men betyder det här att jag måste sluta med fotboll? Jag hann även tänka på Ivan Turina (AIK-målvakten som dog i sömnen, reds anm) och vågade inte sova när de inte ville att jag skulle övernatta på sjukhuset. Det var grymt obehagligt, säger Niklas Busch Thor som även kände av liknande symptom en vecka innan.

Han har aldrig haft problem med hjärtat tidigare, och har ingen historia av det i släkten. Förra onsdagen rusade det plötsligt till när han satt och läste tidningen i köket.

– Jag blev yr och mådde illa. Då gick jag upp till Ebba (hustrun) och sa att jag hade problem med att ta djupa andetag. Vi ringde efter ambulans som kom hit, men de hittade inget fel på mig och tyckte väl att jag kunde vara hemma. Men jag kände mig fortsatt dålig, det gjorde ont och det värkte i bröstet. Dagen efter åkte jag in till sjukhuset och då kunde de konstatera att jag drabbats av förmaksflimmer.

– Nu ska jag ta några dagar eller någon vecka till att bara ta det lugnt. Det känns konstigt när man är 29 år och har fått förmaksflimmer. Men hjärtat fungerar som det ska nu, så jag ska kunna träna igen som vanligt igen när jag orkar. Vad flimret berodde på är det ingen som vet. Jag har inte heller känt mig stressad eller haft ångest eller så, som brukar vara orsaken.

Att intervjun till sist blir av på caféet Fågelsången nära hemmaplanen Studenternas IP är ingen tillfällighet. Det är här Busch Thor fördriver stora delar av sina dagar med ett par tunga luntor som den på bilden.

– Jag brukar skjutsa in Ebba till jobbet och då känns det inte som någon mening för mig att åka hem till Funbo igen innan träningen, utan då sätter jag mig hellre här och pluggar, säger mittfältaren och pekar bort mot bordet där den välkända Siriussupportern Patrik ”Farbror” Öhagen brukar sitta.

I sommar har Niklas Busch Thor två år kvar tills han blir examinerad civilingenjör, men först blir det ett års studieuppehåll då han och hustrun väntar barn i mitten av maj.

– Det här med studieuppehållet bestämde jag mig för innan Ebba hittade på egna saker som det här med att vilja bli partiledare. Jag vill inte komma i håg den här tiden när vi fick barn som att jag var stressad och inte hade tid att känna glädjen som jag tror att man känner över att bli förälder. Ju fler grejer man håller på med, desto sämre blir det ju. Det säger sig självt. Jag vill att fotbollen ska få mer tid, liksom familjen.

Hur känns det att få bli pappa?

– Det känns helt fantastiskt. Det är bland det största man kan vara med om. Men man vet ju inte hur det kommer att kännas förrän man är där. Men just nu känns det kul och som ett naturligt steg i vårt förhållande.

Den 25 april väljs den nya partiledaren i Kristdemokraterna i rikstinget. Hustrun Ebba Busch Thor är den enda kandidaten. I kraft av detta har makarnas föräldraledighet varit ett omdiskuterat ämne i diverse medier. Det har spekulerats om att maken ska sluta med fotbollen, vilket han dementerar.

– Vi kommer att återkomma till hur vi ska dela upp vår föräldraledighet. Det verkar vara många som bryr sig om det här, men de behöver inte vara oroliga. Det kommer att lösa sig. Barnet kommer att må bra och vara väl omhändertaget av oss. Som fotbollsspelare har man ganska mycket ledig tid, så mycket kan jag säga.

Hur är det att leva med en kommande partiledare?

– Det är klart att det är en speciell situation. Det är roligt och kul att hon har så stort stöd. Sedan är det en stor uppgift, men jag är glad för hennes skull.

Hur upplever du situationen?

– Nu är hon inte vald än, så vi får väl se. Men det jag tycker är jobbigast är allas åsikter även om jag har blivit bättre på att sortera vems åsikter man ska lyssna på och inte. Nu är det jobbigt att höra om våra livsval. Det måste ju vara upp till oss hur vi vill göra. Det är så många som har blivit experter på vårt liv och pratar som om de vore barnmorskor. Vi kommer att lösa det här.

Den här säsongen blir Niklas Busch Thors andra i Sirius a-lag efter att ha spelat ett par år på seniornivå i Gusk och Frej. I fjol imponerade han rejält och konkurrerade bland annat ut rutinerade Johan Arneng på innermittfältet och är i år tillsammans med Carl Nyström lagkapten.

– Jag har alltid höjt mig när jag har kommit till nya miljöer. Jag jobbade stenhårt hela förra vårsäsongen och jag tror att jag hade varit ännu bättre den här våren om jag inte hade skadat foten förra sommaren.

Hur ser du på den kommande fotbollssäsongen?

– Vi har gått lite under radarn tycker jag. Vi åkte visserligen på däng mot Elfsborg i svenska cupen, och jag brukar inte tycka om att förlora. Men nu när vi gjorde det så var det rätt skönt att få slippa resultathetsen och bara kunna träna på i stället. Jag tror att vi kommer att få nytta av det i serien. Vi ska vara med och hota där uppe. Men åker man på några skador så kan vi vara med i bottenstriden, så det gäller att vara på tå hela tiden, säger Niklas Busch Thor.

Niklas Busch Thor

Ålder: 29 år.

Familj: Gift med politikern Ebba Busch Thor, 28 år, som i slutet av månaden kommer att väljas till ny partiledare för Kristdemokraterna.

Bor: Villa i Funbo.

Yrke: Fotbollsspelare i Sirius, entreprenör och student (civilingenjör).

Moderklubb: Storvreta IK.

Tidigare klubbar: IFK Norrköping, Sylvia, Storvreta, Gusk, Frej.

Om sin religion: Jag är kristen, absolut. Det betyder mycket för oss och är inget jag hymlar med. Det jobbiga i Sverige är bara att man hela tiden känner sig ifrågasatt och ska behöva försvara sin tro.

Om hur han träffade sin hustru: Vi kände till varandra genom gemensamma bekanta, men det var på ett kafé här i Uppsala som vi träffades på riktigt. Hon gled upp bakom mig när jag skulle hämta kaffe och sa ”nämen Niklas Thor är du här” och jag upplevde det som att hon råstötte på mig. Sedan började vi prata och vi gjorde det tills våra kompisar skulle gå hem och då körde jag hem Ebba. Sedan dess har vi hållit ihop i snart sex år även om vi har haft två olika uppehåll, ett så långt som åtta månader.

Om framtidsplanerna: Jag har kontrakt med Sirius två år till och jag ser inte längre fram än så just nu.

Om övningskörningarna med Moses Ogbu: Jag har hjälpt honom med det. Moses är duktig, men har lite att slipa på.

Om sig själv som spelare: Jag vill höja andra på planen och det är min viktigaste egenskap. Sedan har jag en bra vänsterfot och en bra blick för spel.

Om Sirius: Klubben är verkligen på rätt väg med Gränslös fotboll och Ronjabollen. Som spelare är man stolt över att tillhöra en förening som tar ett stort samhällsansvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson