"Jag gillar var vi är just nu"

Det dröjde 15 matcher. Men sedan kom Uppsala Basket efterlängtade seger mot ett topp fyra-lag igen. Återigen hette motståndaren Norrköping Dolphins (77–69).

27 januari 2017 22:05

Uppsala Basket hade inte vunnit mot ett topp fyra-lag sedan den 28 oktober när Norrköping Dolphins besegrades i IFU Arena.

Under fredagskvällen återupprepades historien – sedan Andreas Person klivit fram med två direkt avgörande trepoängare i slutet av den fjärde perioden.

Till 72–67 och till 75–69 med knappa minuter kvar.

– Jag ville bara vara aggressiv. Carl Engström satte en bra screen och det fanns ingen anledning att tveka. Den andra trean var ungefär samma sak, jag tvekade inte då heller, säger Andreas Person efter 77–69-segern.

Han var nöjd, förstås.

– Vi hade en dipp för ett par matcher sedan. Nu har vi spelat upp oss och vi har framför allt tränat bra, säger Andreas Person.

Fler höll med. Som Axel Nordström som var lite överallt mot Norrköping med sina 11 poäng, 8 returer och 8 assist.

– Det är fantastiskt att Andreas kan dra i de där skotten. Det är stora skott. Vi har stor variation i spelet i dag, Carl Engström var stor under korgen, Jonte Person attackerade och jag grisade. Det är vår bredd som avgör i dag, säger Axel Nordström.

– Det var på tiden att vi slog ett topplag. Vi har haft mycket fokus på detaljer inför den här matchen, men vi spelade med hjärtat. Det avgjorde, fortsätter Axel Nordström.

Det var tätt, ovisst och fysiskt. Uppsala Basket hade dock ett litet grepp i stort sett matchen igenom och bjöd hemmapubliken på många stora skott. Anton Gaddefors satte 16 poäng på 18 minuter men Oluoma Nnamakas trepoängare som satt planka ifrån halva planen i slutsekunden av den tredje perioden var den värsta och betydde 58–54 inför slutronden.

Uppsala Basket har vunnit tre av fyra matcher efter nyår efter Carl Engströms intåg. Detta var dock den första mot ett topplag.

– Det är en process att få in de här tre spelarna (Gaddefors, Engström, Nnamaka), men det går framåt. Det har sett bra ut på träningarna. Jag är väldigt nöjd med försvaret i dag. Anfallsmässigt gör vi det också bra. Skottprocenten kan gå upp, men jag är nöjd med skotten vi får och de skott vi tar. Det här var en roligaste matchen vi har spelat i år. Jag gillar var vårt lag är just nu, säger coachen Kevin Gaines.

77–69

Uppsala Basket–Norrköping

Basketligan herr

(18–12, 20–24, 20–18, 19–15) Poäng, Uppsala: Anton Gaddefors 16, Andreas Person 14, Carl Engström 13, Axel Nordström 11, Oluoma Nnamaka 9, Alexander Lindqvist 7, Jonathan Person 5, Sebastian Norman 1, Lukas Friberg 1.

Skottprocent, tvåor: 47–53 Treor: 44–29 Straffar: 57–63 Offensiva returer: 6–7 Returer totalt: 35–38 Bollstölder: 6–8 Bollförluster: 10–15 Blockar: 2–5 Publik: 732

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård