Evenemangsarenan för främst ishockey har varit en följetong under massor av år. Den har hela tiden kantats av diverse problem, från salamandrar till störda inflygninglinjer till Ärna. På den tiden skulle arenan byggas med privata medel. Allt detta är nu skrotat och det blir en kommunal arena.
Tidsplanen är byggstart hösten 2021 och invigning hösten 2023.
– Det är planen, säger Conny Niklasson projektledare på Sportfastigheter, som blir byggherre för den nya arenan.
Men det fins fortfarande hinder som ska passeras innan spaden kan sättas i jorden intill Relitahallen, där arenan ska ligga, på den plats där Sirius Bandys barack står.
– Det finns alltid hinder. Det gäller att få ihop det ekonomiskt, att få till en detaljplan och en entreprenadupphandling, säger Niklasson.
Själva arenan kommer att rymma ungefär 5 000 åskådare inklusive ståplatser för supportergrupperna. Den kommer att byggas i två etage, där det andra etaget kommer att rymma loger, utrymmen för press, radio och tv samt även publikplatser.
– Sedan återstår det att få ihop det så att det lirar med investeringsbeslutet, säger Niklasson.
Planeringen för arenan pågår och har kommit en bit. Hur många restauranger och barer ska det bli? Hur många omklädningsrum? Det mesta har ett svar.
– Vi har en grundinstallation och sedan kan man komplettera med barinredning efter hur stort publikgenomsnittet är, säger Conny Niklasson.
Det finns alltså utrymme för en viss flexibilitet inne i arenan.
Arenan kommer att bli hemvist för bland annat Almtuna IS.
– Almtunas utrymmen är planerade till 204 kvadratmeter, säger Niklasson.
Erik Löhman jobbar på Idrott- och fritid på Uppsala kommun och är den som haft kontakterna med berörda klubbar.
– Dialogen med klubbarna är bra, säger han, och det är något som bland annat Almtuna kan skriva under på. Även Sirius Bandy är involverat. Det har till och med talats lite löst om att Sirius kan tänka sig att flytta sina kanslilokaler till den nya arenan, men det är inte något som klubbchefen Jimmy Helmersson vill kommentera.
Arenan kommer att byggas med ett så kallat NHL-stuk, det vill säga publiken på de närmaste raderna kommer att sitta ganska nära isen och glaset.
– Hyfsat nära i alla fall, men blir det för nära är det svårt att se isytan från de nedersta platserna på långsidorna, säger Conny Niklasson.
Läktarna blir branta, dock inte lika branta som i Timrå isstadion. In- och utgångarna till läktarna blir mitt på den densamma, så publiken kan antingen ta sig uppåt eller neråt på läktarna.
– Så är ambitionen, säger Niklasson.
Parallellt med byggandet av isarenan kommer de befintliga ishallarna vid Gränby att rustas för åtskilliga miljoner, ett arbete som faktiskt redan har påbörjats. Den barack som Sirius Bandy har idag ska rivas och det är meningen att bandyns hemvist ska bli i c-hallen.
När kan då de sista hindren, som vi talade om i början av artikeln, undanröjas?
– Detaljplanen kommer jag att ha koll på under det här året, säger Conny Niklasson.
Just nu finns ingenting, eller väldigt lite, som tyder på att arenan inte kommer att byggas. Någon gång under nästa år kan maskinerna inta området och när det är dags för Almtunas seriepremiär 2023, eller i alla fall strax därefter, så kan 5 000 åskådare se matchen i en hypermodern anläggning.