Var plutonbefäl i lumpen och jobbade på Thunåsen

Mitt under intervjun tystnar Ulf Rosén i tio sekunder. Anledningen är överraskande. Han berättar också om sin ungdomstid och om fruns nyväckta ishockeyintresse.

Ulf Rosén

Ulf Rosén

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2025-01-03 11:00
  • Det här är del i 3 i UNT:s artikelserie Ulf Rosén och hockeypengarna.

Ulf Rosén skulle nog kunna betraktas som en skygg person – i alla fall i vissa sammanhang.

Han har blivit Uppsala trogen även om han tillbringar en relativt stor del av sin tid utomlands. Förutom familjen, Almtuna och sina bolag har han ett stort intresse för något ganska så udda, eller åtminstone ovanligt. Mer om det senare.

Att Rosén är "stadd vid kassa" behöver knappast sägas. Annars skulle han knappast investera 25 miljoner kronor i Almtuna. Han fyller 65 år nästa år. En pensionsålder för många.

Har du aldrig funderat på att pensionera dig, att lägga allt bolagsarbete till handlingarna och göra något annat?

– Bra fråga. Jag är väldigt lustdriven, jag tycker att det här är roligt och den dagen jag inte tycker det gör jag inget bra jobb och då ska jag inte göra det. Jag har dragit ned på mina engagemang totalt sett, men det mesta är kul, säger Ulf Rosén med eftertryck och kopplar på ett leende.

I den andra delen av den här artikelserien talade Ulf Rosén om viljan att hålla en låg profil. Att verka men inte synas så mycket. Redan under UNT:s första artiklar med Rosén och Almtuna, de från juni 2022, uttryckte han önskemål om att "få hålla sig i bakgrunden." 

Ska sanningen fram var den här artikelserien som du just nu läser inte självklar. Ulf Rosén kanske inte övertalades att medverka, men det var ett visst tjatande.

undefined
Ulf Rosén

Då uppstår frågan: är Ulf Rosén rentav lite blyg när det kommer till kritan?

Det är tydligt att frågan kommer lite överraskande för Rosén. Är frågan kanske lite dum att ställa till en företagsledare som reser runt hela världen för sina bolags skull.

Men nej, frågan är inte dum. Det är nämligen nu som Ulf Rosén blir knäpptyst och kliar sig på hakan. Han ler litegrann, knappt märkbart, och dröjer med svaret under exakt tio (!) sekunder.

Så, är han en blyg person?

– Ja, det kanske man kan definiera det som. Jag vet faktiskt inte. Men... (ny tankepaus) jag har varit ledare för stora organisationer tidigare i mitt liv, och ibland, under vissa händelser, måste man som chef och vd kliva fram och ställa sig först och bryta vinden, framförallt när det stormar. Men när man driver dag-för-dag-verksamheten är det medarbetarna som ska skina. Då är det deras tur – med mig där bakom som uppbackande.

Rosén tillägger:

– Så är det i Almtuna också. Det är Tobbe, det är Nicke, det är Daniel med flera. Det är deras roll att skina ut mot allmänheten. Vi som styrelse kan jobba i bakgrunden och hjälpa med styrmedel och policys, säger Rosén och syftar på klubbchefen Tobias Pehrsson, sportchefen Nicklas Danielsson och huvudtränaren Daniel Karlunden.

Kontentan är att Ulf Rosén möjligen kan vara lite blyg i vissa sammanhang. Eller ska vi säga blygsam?

– En del vill vara flaggbärare i alla lägen och synas överallt, men jag föredrar lite snack och mycket verkstad.

undefined
Gränbyhallen

Hur följer du Almtunas verksamhet när du inte är i Sverige?

– Dealen när jag gick in i Almtuna var att jag kommer att tillbringa stora delar av vintersäsongen utomlands, vilket blir lite paradoxalt, men jag finns på Teams, jag ser matcherna och kommer hem med jämna mellanrum och går på matcherna. Vi planerar våra styrelsemöten till stora delar när jag är hemma.

– Det enda jag inte kan hjälpa till med är fysiska möten med våra partners och det kan jag tycka är lite tråkigt av personliga skäl, men det här var något som min fru och jag ville göra tillsammans.

Så frun är intresserad av hockey?

– Hon har blivit. De senaste matcherna har jag faktiskt tvingat med henne till ishallen, för varje gång hon är med vinner vi. Hon sitter där med en Almtunahalsduk och är engagerad. Det har blivit ett nyväckt intresse för hockey, säger Rosén och bjuder på det största leendet under hela intervjun.

Som nämnts tidigare har Ulf Rosén lagt 25 miljoner på Almtuna under de här dryga två åren och det är ett betydligt högre belopp än vad han hade tänkt sig från början.

Men att hoppa av Almtuna har inte föresvävat honom, det har vi förstått.

– Ger jag mig in i något vill jag åtminstone ge det en chans, jag är sådan som person. Dealen från början var krona för krona. 15 miljoner på tre år. Den dealen gick jag ifrån, och man kan väl säga att jag missbedömde engagemanget och hur snabbt det skulle gå. I stället fick jag höra att "det där tar Rosén hand om." Det var en besvikelse att det blev så. Det har blivit mer pengar än vad jag hade tänkt mig, men det följer i stort sett planen.

Du ångrar ingenting, det har framgått av en tidigare artikel i den här serien, men 25 miljoner, det är mycket pengar.

– Jag har inga problem med det. Jag har ändå investerat i uppstartsbolag och högriskbolag under 25 års tid och har inga problem med att ta ett beslut att inte kasta mer goda pengar efter dåliga.

Almtuna är varken ett uppstartsbolag eller ett etablerat bolag som genererar vinst år efter år. Det är en delvis ideell förening som du dessutom är uppväxt med. Vad betyder det i sammanhanget?

– Men det finns någonstans... (en gräns). Det finns inget som hindrar mig att fortsatt ha ett stort hjärta i Almtuna och titta på hockey utan att för den skull stoppa in så mycket mer pengar. Någonstans måste också hjärnan ha kontakt med hjärtat. 

Under sin barn- och ungdomstid bodde Ulf Rosén på Kvarngärdet i Uppsala. Han föddes inte med silversked i munnen. Det var hårt jobb och studier från början. Han blev antagen till både en civilekonomutbildning och en sjukvårdsutbildning. Han gjorde värnplikten som plutonbefäl på marinens sjukvårdsskola i Göteborg.

– Jag tyckte att det där (värnplikten) var riktigt, riktigt roligt. Jag hade någon idé mellan gymnasiet och lumpen om att jag skulle bli sjukgymnast. Då jobbade jag på sjukgymnastiken på Thunåsens sjukhus, men så tyckte jag att det där med akutmedicin kändes spännande och kul, så det fick bli det spåret, berättar Ulf Rosén och tillägger:

– Det har hjälpt mig att ha både en ekonomisk och en medicinsk utbildning.

Till sist: Det där udda eller ovanliga intresset, vad är det? I garaget i en av hans lokaler står en mestadels vit skönhet. En Porsche 911, eller egentligen är det en annan sifferkombination, men säger man 911 så vet många vilken bilmodell det handlar om. Det är en racingbil byggd för bana. Ett fullblod i bilvärlden.

Ulf Rosén sägs vara en hyggligt bra tävlingsförare...

Nästa artikel: Ulf Rosén talar om Parkinsons sjukdom och blir rörd när han berättar om Therese och hur hennes liv förändrades till det bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!