Tjejboomen i Uppland: "Ökat explosionsartat"

Det pågår en tjejboom i uppländsk hockey. Aldrig tidigare har så många tjejer spelat som nu. Och det finns inget som tyder på att toppen är nådd.

Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland. På tio år har siffran närmast fyrdubblats.

Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland. På tio år har siffran närmast fyrdubblats.

Foto: Henrik Söderlund

Ishockey2024-02-24 05:00

För tio säsonger sedan spelade 105 tjejer upp till 16 år hockey i distriktet. Fem år senare hade den siffran dubblerats till 210. Nu, bara ytterligare fem år framåt i tiden, är en ny dubblering nästan här. Nära 400 är aktiva under den här säsongen. Det visar statistik från Upplands ishockeyförbund som UNT tagit del av.

Antalet spelare har ökat närmast lavinartat.

– Utvecklingen inom tjejhockeyn har gått fort. Från att inte ha varit någonting har de som spelat blivit bra snabbt. Och nu kommer det ju ännu fler som har hög nivå, såna som har börjat tidigt. De flesta som började spela tidigare började i sen ålder jämfört med killarna men nu börjar tjejerna redan i Tre Kronors hockeyskola. Får man in tjejer och vårdar dem och ger dem samma möjligheter (som killarna) då kommer det att spridas och explodera. Det är från mun till mun som det sprids, säger Katarina Larsson.

Hon har sett utvecklingen från nära håll. Förutom att hon är ledamot i Upplands ishockeyförbunds styrelse och ordförande i förbundets utvecklingskommitté sitter hon med i regionens (Uppland, Södermanland, Stockholm och Gotland) kommitté för flick- och damutveckling. Därtill har hon under lång tid varit verksam inom SHK:s tjejverksamhet och var dessutom team manager för det uppländska lag som nyligen slutade fyra i TV-pucken. 

undefined
Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland.

Nytt för i år i distriktet är att det finns möjlighet till seriespel för flickor 10, flickor 12, flickor 14 samt flickor 16. Och precis som när det gäller antalet spelare är antalet lag nu fler än någonsin.

– Vi vill hitta en bredare bredd och naturligare steg. Vi har en ambition att ha mer likt som på killsidan, att ha fulla stegar, säger Anton Wallgren, som arbetar med föreningsutveckling och utbildning på Upplands ishockeyförbunds kansli.

– Kvaliteten på F16 är jättemycket högre än den varit innan. Trenden tidigare var att de unga tjejerna blev "uppkastade" för unga. Nu försöker vi hålla dem på samma nivå som på killsidan. Ju bättre F16-serie det är så behöver inte tjejerna sticka så tidigt uppåt, säger Katarina Larsson vars dotter Disa Carlsson var med i det svenska lag som vann guld på ungdoms-OS i Sydkorea nyligen.

Sverige är dessutom regerande världsmästare på U18-nivå. Sådana framgångar påverkar rekryteringen. Sedan 2011 kan också det internationella initiativet World girls ice hockey weekend bidragit positivt. Det har arrangerats återkommande även lokalt.

undefined
Katarina Larsson

Trots en rejäl ökning finns stora möjligheter att kunna växa ytterligare på tjejsidan. För det finns vita fläckar i distriktet. Det är trots allt rätt få föreningar som har rena tjejlag.

– Det kan bero på dels geografiska förutsättningar för att få ihop spelare eller att föreningarna inte har en plan hur man ska behålla och aktivt säkerställa att spelarna trivs i föreningarna. Klubbarna kan definitivt göra mer. Mycket när det kommer till rekryteringssyfte är att hockeyskolorna fylls på med fler tjejer. Bjud in dem och jobba hårt för att bilda lag, uppmanar Wallgren.

undefined
Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland.

– Vissa föreningar har anammat tjejerna och där har det ökat explosionsartat, men tyvärr har flera föreningar i Uppland inte upptäckt att 50 procent av befolkningen är tjejer. Det är viktigt att de föreningar som får in ett fåtal tjejer låter dem spela med killar tills de får egna lag. Sedan är det jättebra att slå ihop och samarbeta. Fler och fler föreningar får börja att se sig om efter samarbetspartners så att man hamnar på rätt nivå, säger Katarina Larsson

När hon varit på föreläsningar har det berättats för henne att endast fem procent av tjejerna vill spela med killar om de får välja. Resten vill bara spela med tjejer.

undefined
Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland.

Anton Wallgren om faktorer som kan bidra till en fortsatt utveckling:

– Förutsättningarna för att vi ska lyckas är hur vi förvaltar istid och synsätt på träning. Ett längre ispass är inte alltid bättre än ett intensivt på 45 minuter eller 30 minuter, säger han och nämner också ett damjuniorprogram, och parallellt med det en damjuniortränarutbildning, som ska sporra såväl spelare som ledare till att få fler i verksamhet högre upp i åldrarna.

– Man vill gärna se att vi får en bredare bredd. Det är fortfarande för få som kommer upp och spelar på helplan, säger Wallgren.

undefined
Anton Wallgren

Såväl Anton Wallgren som Katarina Larsson pratar om vikten av att tjejerna, precis som killarna, får chansen att spela en fysisk hockey. Tacklingar har tidigare vart förbjudet inom damishockeyn men är numera tillåtet ned till juniornivå.

– De vill ha lite tuffare. Blir sporten tuffare och det blir samma regler som för killar kommer det bara att öka, säger Larsson.

– Ishockeyn är en fysisk sport. Många tjejer spelar med killar och får smak för det, tuffa närkamper och att vinna puck. Det är det som vi vill, säger Wallgren.

undefined
Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland.

Det är främst på ungdomssidan som damhockeyn växer i Uppland, men även i äldre åldrar. 

– I Skärplinge har vi till och med startat mammahockeylag. Det är kö. Vi har tagit in 25 men det är många fler som vill in. Vi räknade på det och de 25 mammorna hade 60 hockeyspelande barn tillsammans, säger Katarina Larsson.

  • Det här är del 3 i UNT:s artikelserie Hockeyn i Uppland.

FAKTA: Svensk ishockeys dam- och flicksatsning, som sträcker sig till 2030, har följande som mål:

"Alla flickor som vill spela ishockey, oavsett var i landet de bor, ska ha möjlighet att spela i homogena flicklag. Hela vägen upp till junior och seniornivå i föreningar som erbjuder utvecklingsmiljöer av hög kvalitet. Med fler spelare kommer större möjligheter för flickor och damer att utvecklas. Det gör att vi kan ha en bredare struktur på våra damserier. På så sätt kan vi få fler spelare i rätt ålder och en större andel svenska spelare i världens bästa hockeyliga – SDHL".

undefined
Allt fler tjejer spelar hockey i olika åldrar i Uppland.

 Spelare/klubb

Här är samtliga klubbar i Uppland som har tjejer och damer i sin verksamhet. Siffrorna är hämtade från Upplands ishockeyförbund:

Bålsta 60, SHK 52, Almtuna 50, Wings 47, Enköping 46, Uppsala Young 44, Norrtälje 42, Gimo 24, Uppsala Hockey 32, Hallsta 31, Iron 29, Knivsta IS 16, Östervåla 12, Tierp 11, Knivsta IK 5, Östhammar 5, Rimbo 3.

 Lag i seriespel

F10 Uppland: SHK, Bålsta, Uppsala Young, Hedesunda, Brynäs

F12 Uppland: Hallsta, Almtuna, Knivsta, Norrtälje, SHK, Bålsta

F14 Uppland: Almtuna, Knivsta, SHK, Enköping, Uppsala Young, Hedesunda 

F16 Stockholm Nord: Almtuna, Enköping, SHK, Väsby/Bålsta/Uppsala Hockey, Hässelby/Kälvesta, Österåker/Sollentuna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!