"Han är helt rätt för oss i en tid där vi vet att vi måste våga tänka annorlunda", slog vice ordföranden Ulf Rosén fast i samband med att klubben trumpetade ut att valet, efter en lång rekryteringsprocess, fallet på Löf Nyqvist som klubbchef. Det gjordes ett halvår efter att hans företrädare Robert Lif fått sluta.
"När Martin presenterade sin vision för Almtuna överensstämde den väl med hur vi vill att klubben ska utvecklas" och "han har en vilja att utveckla den här föreningen och ta den in i framtiden", fyllde ordinarie ordföranden Petteri Olsén på.
Den då 32 år unge gotlänningen kom närmast från en roll som kommunikationschef inom Brynäs IF och ansågs som ett modigt val av Almtuna.
Hur löd den där visionen, Martin?
– Min vision var väldigt tydlig. Jag ville utveckla hockeyn på ett hållbart sätt och låta Almtuna ta täten i den omställning som näringslivet redan genomgår. Jag ville utmana det traditionella helt enkelt och vara i framkant i en tid när idrotten behöver göra något mer än att "bara" vara duktiga i sin sport, utan hitta en väg för alla grupper, dam, barn och herr samt ta ansvar i samhället. Jag blev rekryterad att skapa den vägen.
Vad innebar den där hållbarheten?
– Den handlade om att vara en förening som satsar på nästa generation. Att vara jämställda, ekonomiskt hållbara men också värna klimatet och miljön. Under hela rekryteringsprocessen var det tydligt: Det här ska vi jobba mot. Men jag kände tidigt att engagemanget inte fanns där och jag kände mig ensam och lite lurad, berättar han under en förmiddagsfika.
I din första intervju med UNT nämnde du att du till att börja skulle hantera den stora ekonomiska ryggsäcken som fanns i föreningen. Hur mycket börda var den?
– En enorm börda såklart. En ansträngd ekonomi bidrar till att det ibland blir svårt att jobba långsiktigt men jag tror att lösningen finns i att inte fastna för mycket i "här och nu" utan genom att orka och våga se situationer i ett större perspektiv.
Hindrade den att blicka och jobba framåt?
– Lösningen på ryggsäcken var enligt mig att blicka framåt. Jag upplevde det som att många var trötta på historiken och att Almtuna varit ganska dåliga på att vårda relationer.
Vad hann du med att genomföra under den korta tiden tycker du?
– Jag känner att vi hann ta stora kliv i att strukturera och digitalisera arbetssätten och såklart att vi gick ut med en ny vision och inriktning för Almtunas väg framåt. Förändringsarbete tar tid och måste få ta tid, så jag känner mig stolt över min korta tid i föreningen.
Var saker och ting svårare och tuffare än du tänkt dig?
– Att se vilka enorma skillnader det finns i klubbarna (mellan Brynäs och Almtuna), trots att man spelar i samma liga, kom lite som en chock för mig. Och sen kände jag mig lite lurad. Jag trodde att vi skulle göra det tillsammans.
Martin Löf Nyqvist tillträdde när hockeysäsongen närmast var över. I september, när en ny låg i startgroparna för att sparka igång, hade han redan tackat för sig.
UNT var först ut med att berätta om uppgifter om att ett uppbrott var på gång.
Dagen efter bekräftades uppgifterna på Almtunas hemsida. Klubbchefen hade sagt upp sig – alltså endast efter ett halvår.
Det som gavs som anledning från Löf Nyqvist via hemsidan var: "Styrelsen och jag ser olika på vilka prioriteringar som måste göras och på vägen framåt – främst på kort sikt".
Något mer har inte preciserats – fram till nu.
– Jag möttes av många frågor från utomstående. Det var många som inte förstod vad som hade hänt, och jag kan förstå dem, säger Löf Nyqvist
När uppbrottet förs på tal förklarar han att förtroendet försvann tidigt.
– Jag kände väldigt tidigt att det inte blev som jag hade tänkt mig. Under rekryteringsprocessen var jag jättetydlig med vad jag ville göra, utveckla hockeyn på ett hållbart sätt. Men jag kände snabbt att det vi pratat om försvann när jobbet väl drog igång. Ord och handling hängde inte ihop. Sedan är man programmerad så att när man vill något väldigt mycket tänker man att det kommer bli bättre med tiden.
– För mig var det jätteviktigt att prioritera damfrågan, komma igång med hållbarhetsarbetet, att orka vara långsiktig och sätta den där visionen trots att det fanns kortsiktiga utmaningar. Men ledarskapet och attityden mot mig och andra i föreningen skavde rejält hos mig och det var något jag inte kunde stå för. Det i kombination med olika syn på hur föreningen skulle drivas gjorde att vi krockade helt enkelt.
I samband med ett styrelsemöte i september var han "vid vägs ände".
– Mitt förtroende för vissa i styrelsen var förbrukat. Och en styrelse är medlemsvald, så om jag inte fungerar med styrelsen är det mitt ansvar att lämna. Det måste jag respektera och det gjorde jag. Från att jag lämnade in min uppsägning var nivån så skrämmande låg. Det gick så långt att jag larmade Idrottsombudsmannen, IO. Jag kände då att jag tagit rätt beslut.
Vad lägger du i skrämmande låg?
– Jag blev behandlad jävligt dåligt.
Han vill inte precisera mer än så. Från vem eller vilka eller på vilket sätt.
Hur mådde du?
– Ändå bra. Jag fick fint stöd av förbundet och branschkollegor. Jag kände mig trygg i att jag gjorde rätt även att det såklart var tråkigt att det blev som det blev.
Efter att han skickat in sin avskedsansökan möttes han av tystnad påstår han. I ett samtal med en sponsor fick han höra att "de ringer runt och säger att du fått sparken".
En vecka efter sin avskedsansökan blev han och övriga personalen kallad till ett möte där Löf Nyqvist trodde att det skulle informeras om hans avsked, men så blev inte fallet. I stället visades upp en organisationskarta som visade att ordförande Petteri Olsén tagit över platsen som klubbchef och Löf Nyqvist skulle få en annan roll.
Vad var det för roll du erbjöds?
– Som marknadschef men den rollen var jag inte intresserad av. Jag hade ju bestämt mig för att sluta. Det handlade inte om själva arbetet utan ledarskapet och förtroendet.
Tre dagar efter mötet gick Almtuna ut och bekräftade att den tidigare klubbchefen skulle lämna – men först i december. Löf Nyqvist hade tre månaders uppsägningstid men valde att ansöka om föräldraledighet den sista tiden. Den godkändes. Den definitiva brytningen var ett faktum och hans tid i klubben var över.
Vid sidan om att han pratar om olika syn på föreningens framtid, bristande förtroende och att han ska ha blivit dåligt behandlad berättar han att han anser att det i vissa delar av föreningen råder en tystnadskultur.
– Jag vet att det är fler som delar mina erfarenheter men tyvärr finns det en kultur av att man inte berättar sådant. Det är ungefär som att man är professionell om man är tyst. Jag tycker att det känns förlegat för det spär ju på en ohälsosam tystnadskultur.
Inom hockeyn eller även andra områden?
– Förmodligen finns det nog på tyvärr på allt för många arbetsplatser. Och absolut inom hockeyn.
Är du en del av den?
– Jag har ju varit det fram tills att du hörde av dig om den här intervjun.
Finns det saker du hade kunnat göra annorlunda?
– Med facit i hand finns det alltid saker man kan göra annorlunda. Det är klart man kunnat hoppa av tidigare men då kanske jag hade ångrat mig åt andra hållet i stället och tänkt att jag varken gav mig eller Almtuna en ärlig chans.
Vad har du för ansvar i att det blev som det blev?
– Jag hade ju ett jätteansvar, jag var ju vd och klubbdirektör. Att jag lämnade var ju inte på grund av arbetet, även om det var utmanande ibland, utan på grund av andra faktorer.
Sedan han slutade sitt hockeyanställning har han varit föräldraledig. Vad nästa jobbuppdrag blir vet han inte i nuläget.
När han i sin första intervju med UNT fick frågan på vad han skulle göra om tio år var svaret att han hoppades vara kvar i Almtuna och målade upp en blomstrande bild om spel i såväl SHL som SDHL och det i en ny arena.
– Det var det jag såg framför mig. Att arenan skulle vara klimatsmart och driva hållbarheten genom hela vägen. Jag tror fortfarande det skulle vara möjligt så jag hoppas nästa klubbchef tar den målbilden med sig.
Vilken kontakt har du med Almtuna i dag?
– Jag har kontakt med några som jobbar i klubben och som finns runt klubben men har ingen mer insyn än så. Men jag vill att det ska gå bra för Almtuna framåt.
Tror du dina barn kommer att spela hockey?
– Vill de spela hockey får de göra det. Vill de dansa balett får de göra det. Vill de spela hockey i Almtuna får de göra det.
Vad tar du med dig från den korta tiden i Almtuna?
– Mycket personlig utveckling och att våga stå upp för vad som är rätt och vad man tror på och att det är viktigt att omge sig personer som ger en energi och som vågar tro på varandra. Speciellt när det blåser lite hårda vindar och inte alltid så enkelt.
Vad var roligast?
– Höra surret från hockey-Sverige att något var på gång i Almtuna. Både sportsligt och när det gäller organisationen. Hållbarhetsgrejen fick partners och supportrar att se Almtuna på ett annat sätt vilket var kul. Sen också att många i och runt föreningen gav pepp.
Tror du att du återvänder till hockeyn?
– Om det finns något inom hockeyn som lockar.
Almtuna svarar på Löf Nyqvists kritik i en kommande text.
Fotnot: Idrottsombudsmannen ligger under Riksidrottsförbundet. Från RF:s hemsida: "Idrottsombudsmannen ska verka för att idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund efterlevs inom idrottsrörelsen. Idrottsombudsmannen kan du vända dig till om du exempelvis känner dig otrygg i din idrottsmiljö eller om du har frågor om idrottsrörelsen".