Det har varit svensk hockeys heta potatis under året. I november presenterade ensamutredaren Ola Lundberg sitt förslag till serieutformning samt upp- och nedflyttning inom svensk hockey. Förslaget gick ut på remiss till klubbar, ligor och förbund och nu har svarstiden gått ut. Sedan tidigare har SHL ställt sig bakom förslaget där ett lag garanteras uppflyttning och ett åker direkt ur och där ett slutspel införs i hockeyallsvenskan samtidigt som lagen i hockeyettan bantas. Hockeyallsvenskan hade synpunkter på att endast ett lag har chansen att gå upp samt på utformningen av slutspelet medan hockeyettan gav tummen ner för förslaget. Nu har även Upplands Ishockeyförbund lämnat sina synpunkter.
– När det gäller serieutredningen så ställer vi oss positiva till det förslag som Ola lämnade där minst en plats är garanterad för upp- och nedflyttning, säger Anders Zetterström, ordförande i Upplands Ishockeyförbund.
Det finns dock ett antal punkter där Upplands Ishockeyförbund har åsikter på utredningen. Precis som hockeyallsvenskan så tycker man att det ska finnas ytterligare en plats för upp- och nedflyttning.
– Vi anser att det ska finnas två platser för upp- och nedflyttning. Vi delar åsikten att första lag ska gå upp direkt och sista lag ska direkt ned, men sedan ser vi gärna ett playoff om en till plats, säger Zetterström.
Från Upplands riktas även synpunkter på utformningen av hockeyettan som bantas från 47 till 36 lag och dessutom får en längre säsong.
– Vi tycker att man bör ta fram en grundlig genomlysning om konsekvenserna av tre serier med tolv lag. Att införa slutspel kan vara bra, men man måste titta på vad det innebär för lagen ekonomiskt då många redan har det svårt. Vi tycker inte heller att hockeyettan är regional elit utan man uppfyller inte elitkraven enligt Riksidrottsförbundet.
Delar de andra distrikten era åsikter?
– Det är väldigt svårt att svara på. Det är några som har en annorlunda syn, men merparten är positiva till den sportsliga förändringen. Sedan är det många frågetecken hur man ska hantera hockeyettan totalt sett utifrån den modell som förslås blir det en lång säsong.
Nu väntar en process i hockeyförbundets styrelse där man kommer att presentera ett eventuellt reviderat förslag till ordförandekonferensen i april som då kan gå till beslut på förbundsmötet i sommar.
– Men det kan ta ett eller två år också, det vet vi inte, säger Anders Zetterström.