"Myggan" Wallin om Upplands chanser att nå eliten

Kommer det någonsin att spelas SDHL- eller SHL-hockey i Uppsala? Claes-Göran "Myggan" Wallin – en av distriktets mest kända hockeyprofiler – ger sin syn: "Det här är nödvändigt."

Claes-Göran "Myggan" Wallin på "mammas gata" i Östhammar. Han är en av det uppländska distriktets största ishockeyprofiler genom tiderna.

Claes-Göran "Myggan" Wallin på "mammas gata" i Östhammar. Han är en av det uppländska distriktets största ishockeyprofiler genom tiderna.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2024-03-03 11:00

Just nu är Upplands – och då talar vi om det uppländska ishockeydistriktet – bästa lag långt från SDHL och SHL.  Bara en säsong har det spelats hockey på högsta nivå i Uppland och det var för över 60 år sedan när Almtuna mötte lag som Brynäs och Frölunda på Studenternas uterink. Publikrekordet för uppländsk hockey är från den tiden. 7 522 såg matchen mot Frölunda.

Kanske känns det som en utopi med ett SHL-lag i Uppsala.

Det finns ingen arena, ingen publik och inga pengar, men Almtuna är ändå ett allsvenskt lag som presterar väldigt bra med tanke på de nämnda (skrala) förutsättningarna. Men på sikt, vad kan hända då? Och kanske framförallt: vad måste till för att Uppsala ska få ett eller två (SHL och SDHL) lag i de högsta serierna?

Claes-Göran Wallin, eller "Myggan" som nog de flesta kallar honom, inledde sin ishockeykarriär i Almtuna på 60-talet men har tillbringat större delen av sitt framgångsrika hockeyliv på annan ort, företrädesvis i Stockholm. Efter den aktiva karriären i bl a Djurgården blev han tränare och ledare och var under en tidsperiod Team manager för Tre Kronor.

undefined
Tre Kronors Team Manager, Claes-Göran Wallin (t v) tillsammans med förbundskapten Roger Melin inför Sweden Hockey Games i februari 2005.

"Myggan" Wallin om någon har ett brett kunskapsområde samtidigt som han känner till den uppländska hockeyn. Han har faktiskt tränat Almtuna under mitten av 80-talet. På så sätt är han ganska unik. 

Samtalet med "Myggan" – för ja, det är mer ett samtal än en intervju – går från högt till lågt, från damhockey till herrhockey, från framtid till nostalgi, men kärnfrågan består: Kommer det att spelas hockey på högsta nivå i Uppsala någon gång?

Det första "Myggan" säger är ett ord: kravlista.

– Vad krävs det för att spela i SHL, eller för att ta sig dit? Det måste man ha klart för sig. Ekonomi förstås. Det krävs inkomster. En arena för att få folk att gå på hockey, då skapas det ett intresse, och så samarbetspartners (ordet sponsorer känns förlegat) förstås. Allt det här är en grundförutsättning.

Vissa saker kan klubben (t ex Almtuna) påverka, men en viktig del är en politisk fråga, menar Wallin.

undefined
Claes-Göran Wallin (t h) efter en av Tre Kronors träningar i Innsbruck i maj 2005. Då var Team manager för landslaget.

Under samtalets gång med Claes-Göran Wallin verkar han övertygad: de sportsliga förutsättningarna finns i Uppsala.

– Titta på vad klubben har åstadkommit. Jag tycker att Almtuna gör ett fantastiskt jobb, säger han och nämner skolorna (med ishockeygymnasiet) och ungdoms- och juniorlagens relativt stora framgångar samt långsiktigheten med flick- och damhockeyn.

– På det sättet är Uppsala en hockeystad, men det måste finnas arenor och isytor och man måste ha ett representationslag i allsvenskan eller i SHL. Helst på den övre halvan eller i toppen av allsvenskan. Det måste finnas förebilder för ungdomarna.

Wallin har försökt att hänga med i alla turer kring det eventuella byggandet av en ny ishall i Uppsala, men han erkänner utan omsvep att han inte känner till detaljerna i kring arenan.

– Jag förstår att en ny arena är en enorm investering och att det inte bara är att knäppa med fingrarna och börja bygga, men det behöver inte vara något mastodontbygge utan en bekväm arena för publik och samarbetspartners och inte någon "Friends Arena."

undefined
Så är (var?) den nya isarenan Oktagonen i Gränby tänkt att att se ut. Planeringen är att den ska ligger söder om Arenahotellet.

En arena värd namnet återkommer i "Myggan" Wallins resonemang. Utan en sådan kommer det inte att spelas ishockey på högsta nivå i Uppsala. En annan sak – som kanske på något sätt går hand i hand med en arena – är ungdomshockeyns utveckling och behovet av förebilder.

– Bredden föder eliten och eliten skapar bredden, säger han.

Kortfattat: Utan ett bra seniorlag högt upp i seriesystemet blir det heller ingen bredd.

– Allt detta är beroende av de hårda förutsättningarna, säger "Wallin och syftar på de beslut som politikerna fattar, och han är noga med att säga att "det politiska ska inte gå in med pengar i klubbarna" utan "ge klubbarna förutsättningar."

undefined
Dags för World Cup 2004. Här ses Claes-Göran Wallin (tvåa fr v) på en pressträff tillsammans med (fr v) Hardy Nilsson, Ted Saskin (NHLPA) och Bill Daly (NHL).

Uppsala Hockey spelar i damettan och Almtuna i allsvenskan. Går det att värva ihop ett lag för att ta sig upp till högsta serien?

– I Uppsala? Det går inte, speciellt i Uppsala där det inte finns ekonomi.

Men om det skulle finnas pengar?

(Wallin tvekar inför svaret. Han är nog ingen vän av att värva ihop ett lag, det verkar tydligt.)

– Nej... I en drömvärld kanske det skulle gå, om man samtidigt bygger ut organisationen och ser till att ungdoms- och juniorishockeyn utvecklas. I Sam Hallams Växjö lyckades man, för att ta ett exempel. Men det finns också exempel på föreningar som misslyckats, säger Wallin, och nämner (tillsammans med UNT) Team Boro från Landsbro i Småland.

Svaret på frågan om det går att värva stjärnor och på så sätt skapa ett elitlag i Uppsala landar ändå på ett nej.

– Det kanske skulle fungera i något eller några år, men då är det bara bortkastade pengar, säger Wallin och återkommer ännu en gång till de "hårda" förutsättningarna och ger ett lite oväntat exempel:

– Gimospelen i friidrott var väldigt stora, nästan som en Diamond Leuge-tävling idag. Varför försvann spelen? Jo, för att Gimo inte hade (eller fick) tartanbanor. Ingen ville komma dit för att tävla längre. Det är ett exempel på att anläggningarna måste hänga med i tiden.

undefined
Claes-Göran "Myggan" Wallin på "mammas gata" i Östhammar. Han är en av det uppländska distriktets största ishockeyprofiler genom tiderna.

Men varför skulle Uppsala (för att ta ett exempel) bygga arenor för hundratals miljoner kronor för att Almtuna eller Sirius elitlag i bandy skulle få "rätt förutsättningar?"

– För att idrotten är så viktig för hela samhället, och som jag sade tidigare, då krävs det också bra lag. Förebilder. I idrotten finns det en tydlig värdegrund och en social fostran. Plötsligt har man samma värderingar på en idrottsplan. Att satsa på idrotten är billigt ur det perspektivet, säger Wallin och fortsätter:

– Sedan har vi hälsodelen... Tyvärr finns det mycket okunnighet (underförstått: t ex bland vissa politiker) om vad idrotten betyder för samhället och sambandet mellan elit och bredd. Både ur ett socialt och ett hälsoperspektiv.

undefined
UNT den 12 november 1962. Almtuna spelar i den högsta serien och möter Frölunda på Studenternas. Alla tiders publikrekord för hockey i distriktet: 7 522. Kan Uppsala komma dit igen?

Vi håller oss fast vid kärnfrågan: Kommer Uppland att få lag i högsta ligorna?

Ja, säger "Myggan" Wallin, men bara om politiken ger de rätta förutsättningarna. Men inte ens en splitterny arena ger några garantier.

– Försäljningen inne i arenan (som mat och dryck) är av största betydelse. Titta på AIK och Djurgården som inte får del av intäkterna från försäljningen på Hovet. Jämför med exempelvis Färjestad. Det handlar om enorma pengar.

En ny arena i Uppsala, där Almtuna bara är hyresgäst och inte ens får intäkterna från försäljningen på sina hemmamatcher, skulle inte fungera enligt Claes-Göran Wallin.

Förde upp Almtuna 1987

CLAES-GÖRAN WALLIN

Ålder: 71 år.

Bor: I Solna och i Öregrund.

Hockeykarriären: Började spela i Almtuna och gjorde seniormatcher redan som 15-åring 1967. Han lämnade Uppsala för Djurgården 1971 och har även spelat i Hammarby och Lidingö. Han vann SM-silver med Djurgården 1979. I juniorlandslaget tog han EM-silver och det blev 14 a-landskamper.

Ledarkarriären: Han har varit tränare för bland annat Almtuna, som han förde upp från division II till division I 1987. Under några säsonger var han tränare för Mannheim i Tyskland och Graz i Österrike. Han har varit ledare för juniorlandslaget och Team manager för Tre Kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!