När Almtuna förändrade i organisationen under vintern/våren 2023 försvann Magnus Calland från klubben. Senare tackade han ja till att bli klubbchef i Sirius Bandy där han efterträdde Jimmy Helmersson, men den sejouren blev kortvarig.
Nu är Calland tillbaka på "mammas gata" – och när det gäller klubbens framtid, både ekonomiskt och publikt, är han optimist.
– Det känns som om det var i fredags som jag lämnade i Almtuna, säger han med ett skratt. Även om jag inte har varit i verksamheten på ett tag så har jag följt Almtuna. Hjärtat finns i klubben och det är många som har frågat "när kommer du tillbaka."
Magnus Calland kommer att arbeta med liknande uppgifter som tidigare.
– Jag blir ansvarig för försäljningen och kommer att jobba med evenemang och partnerskap. Det påminner mycket om det som jag gjorde tidigare, säger han, och modifierar ett citat från John F Kennedy, amerikansk president mellan 1960 och 1963: "Fråga inte vad Almtuna kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Almtuna."
Almtuna har haft (och har) en tung ekonomisk period. Nuvarande klubbchefen Petteri Olsén har sparat pengar på i princip allt. Frågan är vad Calland kan bidra med – och hur ser han på föreningens framtid när det gäller sponsorintäkter och möjlighet att locka publik.
– Jag är optimist, men det är ett jäkla jobb och inget som görs över en natt, men det är en stor fördel av att ha varit med förut. Alla behöver vara med, gamla som nya partners. Det blir en spännande resa.
Almtuna har tappat publik, det är ett faktum. Nu ska Calland vara en av dem som ska locka åskådare till Gränbyhallen. Han kommer att vara ansvarig för evenemangen.
– Vi har den arena vi har och bara därför leder vi med 2–0 innan spelarna går ut på isen. Här finns inga kulvertar att värma upp i, här är det rakt ut i den fantastiska anläggningen, säger han med en nypa ironi apropå det där sista, "fantastiska anläggningen."
Men är det inte mossigt av Almtuna att återanställa dig, som jobbat så många år i föreningen?
– Äh, det vet jag inte... Jag tycker att erfarenheten säger det mesta. Här får Almtuna 70 timmar i veckan och det tror jag inte så många ställer upp på, säger han och kopplar på ett skratt.
Han säger dock, utan omsvep och med allvar i rösten:
– Det går inte att knäppa med fingrarna, det är inget enkelt jobb som väntar.