Den största satsningen i Almtunas historia

Almtunas tillvaro på den ekonomiska och organisatoriska bakgården har varit lång. Decennier av kriser, konkurshot, tårar och utbrändhet. Men nu släpps en nyhetsbomb: Den största satsningen under klubbens snart 90-åriga historia.

Trots det stora ekonomiska underskottet finns det all anledning att jubla för Almtunas supportrar. Nu inleds den största ekonomiska satsningen i klubbens 90-åriga historia.

Trots det stora ekonomiska underskottet finns det all anledning att jubla för Almtunas supportrar. Nu inleds den största ekonomiska satsningen i klubbens 90-åriga historia.

Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån/arkiv

Ishockey2022-06-07 06:30

Almtunas dåliga ekonomi har blivit en följetong, särskilt under pandemitiden.

UNT har rapporterat om ett underskott på flera miljoner. En organisation som blöder. Ja, det har talats om konkurshot och att ”hockeyn snart är död i Uppsala.”

Men nu kan Almtuna och dess styrelseledamöter med fog citera författaren Mark Twain och den berömda meningen: Ryktet om min död är betydligt överdriven.

Den akuta ekonomiska krisen ska vara underröjd – och mer än så. Elitlicensen är inte i fara 

– Den ekonomiska processen är klar genom en kapitaltäckningsgaranti som är utställd på (bland annat) ett av mina bolag. Så svaret på frågan om elitlicens och om Almtuna kommer att spela i allsvenskan säsongen 2022/23 är alltså ja, säger Ulf Rosén, adjungerad i Almtunas styrelse.

Ändå har satsningen knappt börjat…

undefined
Almtunas ordförande Petteri Olsén (t v) och den blivande styrelseledamoten Ulf Rosén, som är beredd att satsa åtskilliga miljoner.

Almtuna och dess till stora delar nya styrelse (vi återkommer till det) har bara vridit om startnyckeln. Från Almtunahåll poängteras att ambitionsnivån är hög, men att det också finns en stor ödmjukhet inför uppdraget – en sak i taget. 

Vän av ordning frågar sig hur en adjungerad styrelseledamot som Ulf Rosén kan uttala sig så tvärsäkert. För den vanlige ishockeyåskådaren i Uppsala är nog Rosén dessutom ett okänt namn. 

Därför är det på sin plats att berätta vem han är, detta trots att han egentligen inte alls ser något egenvärde i att synas i vare sig tidningsspalter eller i någon form av Almtunas räddande ängel.

–Jag är en Almtunakille från allra första början. Jag spelade i klubben när jag var yngre, både som center och högerforward. Om jag var bra? Nej, jag var inte ens en talang på isen. Jag slutade med ishockeyn för att det var dags att utbilda mig för en annan karriär än hockeyspelare.

Detta om Roséns hockeybakgrund.

Yrkesmässigt har han ett digert cv. Lite kort kan karriären sammanfattas så här: Entreprenör, företagsledare och investerare läkemedelsindustrin och medicinsk teknik. Exempelvis grundade han Uppsalaföretaget Lobsor Pharmaceuticals som 2018 fick tillstånd att marknadsföra ett nytt läkemedel för patienter med Parkinsons sjukdom.

Nu kommer en del av Ulf Roséns tid att läggas på ishockeyn.

– Det ska bli jätteroligt att gå in i Almtuna, säger den 60-årige Rosén och nämner ett (nyckel)ord, som kanske inte säger så mycket för gemene man men som är väldigt viktigt: Turnaround. Att vända ett skepp som håller på att kantra. Att se till att förluster blir till vinst: Turnaround. Helt enkelt att vända utvecklingen åt rätt håll.

–Jag har erfarenhet av sådant och det är en av mina drivkrafter. I ett bolag som har problem kan det finnas något värdefullt i botten, precis som i Almtuna, där det finns något bra att bygga på, säger Rosén och nämner en rad punkter där klubben redan står bra rustat:

• Bra sportslig ledning för det herrallsvenska laget.

• En spelartrupp som börjar bli bra och intressant.

• Juniorlaget som ska spela J20 Nationell.

• Ett bland eleverna högst rankade hockeygymnasium.

• En ny tränare och ledning för damlaget.

• En ny ledning på juniorsidan med dedikerade föräldrar.

undefined
Upplands Bilforum Arena ska bli en arena för ett ekonomiskt stabilare Almtuna de kommande åren tack vare en historiskt stor satsning.

En av frågorna som ändå måste ställas är: Ska man se Ulf Rosén som en riskkapitalist som går in i Almtuna bara för att på sikt lyfta pengar?

Han skrattar gott åt frågan, vänder blicken (fortfarande med ett leende) mot klubbens ordförande Petteri Olsén, och säger sedan:

– Den enda personliga vinningen är att Almtuna på några års sikt blir ett etablerat lag i toppen av allsvenskan.

Den 15 juni har Almtuna årsmöte och då kommer en delvis ny styrelse att ta form. Valberedningen, med Anders Leijon som ordförande, har föreslaget vissa förändringar.

Så här kan styrelsen komma att se ut: Petteri Olsén (ordförande), Fredrik Granting, Ulf Rosén, Nina Lööv och man har samtal med två ännu icke namngivna personer. 

– Vi har haft förmånen att ha haft Ulf (Rosén) adjungerad i styrelsen under ett år. Han är extremt viktig för föreningen, konstaterar Petteri Olsén, som liksom Rosén lyfter fram det som redan finns i klubben:

– Ungdomsleden med fantastiskt engagerade föräldrar.

Några högtflygande löften om SHL delas dock inte ut:

– Vi ska bli en välskött och stabil hockeyallsvensk förening, det är första målet för verksamheten, säger Ulf Rosén, eller som Olsén säger:

– Almtuna ska bli en attraktion i staden…

 NÄSTA DEL:

Så många miljoner kan han satsa på Almtuna.

Almtuna fyller 90 år

Almtuna IS bildades den 9 augusti 1932. En gång har klubben spelat i Sveriges högsta serie, då kallad division I. Det var 1962/63. Det blev respass direkt, dock efter ett par minnesvärda matcher mot stjärnspäckade Brynäs och Frölunda. Det blev publikrekord för hockey i Uppsala: 7 524.

Två gånger spelade Almtuna i den prestigefyllda allsvenskan, som bildades efter jul och som innehöll åtta lag varav två från elitserien. Det var 1988/89 och 1991/92.

Almtuna kom 12:a i Hockeyallsvenskan 2021/22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!