Storhetstiden för hockeyn i Uppland var på 60-talet

Storhetstiden för uppländsk hockey var på 60-talet. Nästan 50 lag i seriespel och så kronan på verket: Almtunas säsong i högsta serien och publikrekorden på Studenternas.

När hockey spelades utomhus, som här i Järved i Örnsköldsvik, hade det uppländska distriktet som mest ett 50-tal lag i seriespel. Nu är det 16.

När hockey spelades utomhus, som här i Järved i Örnsköldsvik, hade det uppländska distriktet som mest ett 50-tal lag i seriespel. Nu är det 16.

Foto: ROBIN NORDLUND/Bildbyrån

Ishockey2024-02-22 16:30

Det är inte konstigt att antalet föreningar med ishockeyverksamhet på seniornivå har minskat – i hela Sverige. I det uppländska distriktet är det dock remarkabelt. Under 60-talets mitt spelades det hockey i "varje buske." På Väddö och i Tobo, i Gårdskär och Vendel.

Det var i stort sett lika för alla: utomhus och naturis.

Under säsongen 1964/65 fanns det 49 (!) föreningar som hade seniorlag i seriespel. En smått otrolig siffra. Idag, säsongen 2023/24, har Uppland – och då talar vi om det uppländska hockeydistriktet – 15 klubbar seniorseriespel på herrsidan. Det är 16 föreningar om vi räknar Uppsala Hockeys damlag, som tillkommit den här säsongen. 67 procent av alla lag (eller klubbar med hockeyverksamhet) har alltså försvunnit på 59 år.

undefined
Hockeygrafik

Det stora tappet kom under 70-talets inledning fram till 1995 – och det är lätt att förstå varför. Plötsligt tävlade inte klubbarna på lika villkor. De konstfrusna isbanorna kom, och de som tvingades fortsätta på naturis blev ohjälpligt akterseglade.

Morgongåva, Heby, IFK Dannemora/Österby, Gårdskär, Älvkarleby är några av de klubbar som fortsatte att kämpa, men det kändes mest som konstgjord andning.

Minskningen av antalet lag har planat ut (se grafiken) och kanske kan det bli en liten ökning trots stenhård konkurrens från i första hand innebandyn, som inte fanns på 60- och 70-talet, i alla fall inte i den omfattning vi ser idag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!